Zojuist verschenen

Peter Rensen: Dansen met de Duivel. Undercover bij de Centrumdemocraten

176 blz., L.J. Veen, ƒ 19,90

De Haagse ex-leraar J.G.H. Janmaat is niet alleen volksvertegenwoordiger maar ook voetbalexpert. De journalist Rensen citeert hem uit een warming up voor een partijbijeenkomst: “Dat Feijenoord kan toch ook niet voetballen”. Gevraagd waarom hij dat zegt over een elftal dat toch op de tweede plaats staat, zegt hij: “Met die Taument, Fräser, Van Gobbel, Blinker, daar is toch geen aardigheid meer aan?”. Het gaat dus niet om de kwaliteit van het spel van de Rotterdammers, maar om de huidskleur van Taument c.s. De auteur, die zich enkele maanden als mol heeft ingegraven in het secretariaat van de CD, haalt die woorden aan als voorbeeld van Janmaats kromme en groezelige redeneertrant. Het boekje verschaft een gedetailleerd inzicht in het racistische taalgebruik van dit politieke gezelschap.