Wereldhandelsakkoord GATT

Directeur-generaal Peter Sutherland van de Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel (GATT) toont de volledige tekst (22.000 pagina's) van het wereldhandelsakkoord dat gisteren door 124 landen in het Marrokaanse Marrakesh werd ondertekend (rechts).

De GATT-overeenkomst moet een einde maken aan een reeks internationale handelsbelemmeringen. Vooral de invoerheffingen worden fors lager. De Europese Unie en de Verenigde Staten halveren hun wederzijdse tarieven zelfs. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over dumping, import en intellectueel eigendom.

Het akkoord levert het meeste voordeel op voor de rijkste landen. Naar verwachting stijgt de komende tien jaar het nationaal inkomen in Europa met gemiddeld jaarlijks 360 gulden per hoofd van de bevolking. In Japan is dit zelfs 415 gulden, terwijl China voor slechts 45 gulden per persoon profiteert. Door afschaffing van alle barricades kan het netto inkomen van de totale planeet stijgen met 400 miljard gulden per jaar.(Onderzoek: Roald van der Linde, foto Reuter)