Verstappen schuift weer van het asfalt

AIDA, 16 APRIL. Jos Verstappen heeft veelbelovende woorden niet in krachtige daden vertaald. Vol overtuiging had de formule-1-coureur donderdag toptijden aangekondigd voor de kwalificatieritten van gisteren. De vijfde tijd na de verkenningstocht op het TI circuit van Aida had de 22-jarige Nederlander nog zelfverzekerder gemaakt dan hij doorgaans al is.

Een etmaal later vond de Limburger zich na de eerste kwalificaties voor de Grand Prix Pacific in het zuiden van Japan terug op de negende plaats. Met 1.12,554 was hij ruim twee seconden trager dan de snelste coureur, Ayrton Senna.

“Ik heb stellig niet gebluft”, zei een licht teleurgestelde Verstappen. “Indien de auto vandaag net zo goed had gefunctioneerd als donderdag, was een tijd bij de eerste vijf mogelijk geweest. Het is spijtig, maar ik ben geen stap vooruit gekomen. Ik ben blijven hangen. Het zal ook wel aan mezelf hebben gelegen.”

Verstappen lijkt er een slechte gewoonte van te maken om tijdens vrije trainingen uitstapjes te maken in het gras of de zandbakken langs de racebaan. Na de schuivers bij zijn debuut in Brazilië drie weken geleden, schoof hij gisteren opnieuw van het asfalt. Het incident doorkruiste zijn oefensessie grondig. Slechts drie rondjes kwam hij in actie.

Neemt hij te veel risico's in de vrije trainingen? “Niet direct, je zoekt je grenzen. Tijdens vrije trainingen moet de auto worden afgesteld, probeer je te ontdekken waar tijdwinst te boeken is. Ik ben bezig de ideale lijnen te vinden en zo veel mogelijk kilometers af te leggen”, verklaarde hij. “Jammer genoeg is daarvan vandaag niet veel terecht gekomen.”

Of het voorval 's ochtends van invloed is geweest op het tegenvallende optreden later op de dag wist Verstappen niet. Wel was de kasteleinszoon uit Montfort opgevallen dat hij ten opzichte van top drie op het snelste stuk - waar snelheden van 290 kilometer worden bereikt - van het 3,7 kilometer lange traject, bijna anderhalve seconde minder snel was. “Ik kon echt niet harder, het leek alsof de motor tegensputterde op het rechte stuk. Ik heb plankgas gegeven, maar ik ging niets harder”, liet hij weten.