Springruiters willen beslissingsrecht over FEI-maatregelen tegen doping

's-HERTOGENBOSCH, 16 APR. Op de achtergrond van de wereldbekerwedstrijden in Den Bosch, die gisteravond een overwinning opleverden voor Jos Lansink met Libero H, rommelt het in de springruiterwereld. Vanmorgen zijn alle springpaarden aan een tweede veterinaire test onderworpen. De nuchtere Brit Nick Skelton ontlokte deze tweede verplichte controle de opmerking dat misschien beter de juryleden dagelijks op het gebruik van ongeoorloofde middelen gecontroleerd zouden kunnen worden. De meeste springruiters beginnen zo langzamerhand hun buik vol te krijgen van de bemoeizucht van de internationale paardesportorganisatie FEI.

De FEI heeft zich met enkele recente maatregelen bepaald niet populairder gemaakt. Zo is bij voorbeeld de spierontspanner butazolidine, waarvoor eerst een toegestane aan te treffen drempelwaarde was vastgesteld in het bloed, door de FEI geheel verboden. Veel ruiters vinden echter dat het middel niets met doping van doen heeft. Zij dienen hun paarden de stof meestal toe om ze tijdens het transport comfortabeler en meer ontspannen te laten reizen. Dit kan nu niet meer, tenzij de paarden enkele dagen voor aanvang van het concours op de plaats van bestemming zijn, een onpraktische en dure aangelegenheid. De Belgische organisator en springruiter Eric Wauters, secretaris van de Jumping Riders Club, spreekt namens allen wanneer hij zegt: “De FEI stelt zich op als een middeleeuws bastion. Keer op keer worden de ruiters, eigenaren en concoursorganisaties voor voldongen feiten geplaatst. Het wordt hoog tijd dat de FEI meer autoriteit en autonomie toekent aan gespecialiceerde belangenorganisaties, zoals de springruiterclub. De beslissing over de butazolidine is een goed voorbeeld van een doorgedrukt standpunt van bestuurders waar geen enkele ruiter achterstaat. De vraag is of we paarden voortaan in de dierentuin willen gaan bekijken, of op concoursen. Als je voor dat laatste kiest, moet je ook kiezen voor een professionele veterinaire begeleiding zoals die in de humane sporten gebruikelijk en toegestaan is. Elke lichaamsvreemde stof compleet verbieden, is een middeleeuws standpunt waar je sport niet verder meebrengt. De FEI moet gaan luisteren naar de actieve beoefenaren van de sport, wil de sport zich verder kunnen ontwikkelen.”

Voor een nieuwe voedingsbodem voor gemopper op de FEI zorgde gisteren de mededeling dat de zogenaamde Pro show Jumping Alliance-toer is afgelast. Deze serie van wedstrijden met hoge prijzengelden en een extreem hoog gedoteerde finale is afgeketst op het feit dat de FEI slechts toestemming wilde geven voor één jaar. Voor dat jaar kon de organisatie niet definitief sponsors aan zich binden, zo luidde de motivatie voor de afgelasting. Eric Wauters: “Het slechtste wat er nu zou kunnen gebeuren, is dat de PJA-initiatiefnemers hun zin doorzetten en een breuk forceren met de FEI. Daar is niemand mee gebaat. Ik hoop dat de FEI de protestboodschappen alom begrijpt.”

    • Claartje van Andel