Palestijnen vieren een martelaar

YABAD, 16 APRIL. In een testament dat hij opstelde vlak voor hij stierf bij het opblazen van een Israelische bus, drong Ammar Amarneh er bij jonge Palestijnse moslims op aan zijn voorbeeld te volgen. “De wereld is een paradijs voor de ongelovige, maar een gevangenis voor de gelovige”, schreef Amarneh in het 30 regels tellende stuk. Het werd gisteren voorgelezen in de moskee van Yabad, het dorp in het noorden van de door Israel bezette Westelijke Jordaanoever waar hij leefde.

“Aan U, de aanbidders van God, schrijf ik met mijn bloed. Volg het pad van het martelaarschap. Wees het beste voorbeeld van onze islamitische natie: de martelaar.”

De Israelische autoriteiten hebben Amarneh aangewezen als de man die verantwoordelijk is voor de explosie die woensdagochtend een bus in de Noordisraelische stad Hadera verwoestte. Hijzelf kwam daarbij om het leven, samen met vijf Israeliërs. Er werden 28 mensen gewond.

De moslim-fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas liet later weten dat Amarneh de aanslag voor haar had uitgevoerd. De politie onderzoekt nog of Amarneh de bom tot explosie bracht, of bezig was de explosieven te plaatsen toen zij afgingen.

Amarneh vroeg zijn moeder dinsdag om een kop thee, en ging toen naar de moskee, waar hij kennelijk het testament schreef voor hij naar Hadera vertrok voor zijn dodelijke missie, aldus verwanten. Volgens hen had hij in de weken voor de aanslag zijn belangstelling voor zijn werk in een pluimveehouderij van zijn familie verloren. Hij was ook gestopt met het werk aan het huis dat hij bouwde voor zijn toekomstige bruid. “Hij kreeg de gewoonte uren te spenderen aan het lezen van de Koran in de moskee. Hij begon twee dagen per week te vasten en hij vertelde een goede vriend dat hij een martelaar voor de islam zou zijn”, zei Abdel Salam Amarneh, een neef en buurman.

Zijn verwanten zeiden niets af te weten van een arrestatie door de Israelische bezettingsautoriteiten of een andere confrontatie met het Israelische leger die hem zou kunnen hebben gemotiveerd. Diegenen die hem kenden zeiden dat hij wat leek te veranderen na het bloedbad van 25 februari in de moskee in Hebron waar een joodse kolonist 30 Palestijnen doodschoot. Hij bespotte de dorpelingen omdat ze niets anders hadden gedaan aan de slachtpartij dan drie dagen in staking gaan. “Wat is het nut van stakingen na het bloedbad”, had zijn broer Omar (35), een taxichauffeur, hem horen zeggen.

Amarneh stopte toen met het voeren en schoonhouden van de 1.000 kippen van zijn familie, en met de bouw van het drie kamers tellende huis waaraan hij bezig was. Hij zei tegen zijn broer Usama dat hij het huis kon krijgen en zijn deel van de kippen. In plaats van plannen te maken voor zijn bruiloft, die voor de zomer was vastgesteld, begon Amarneh te praten over de keuze van een vrouw in het paradijs. De islam belooft martelaars wel 70 vrouwen in het paradijs.

“Hij werd zeer enthousiast als hij sprak over het hoge aanzien van martelaars in het paradijs”, zei Abdel Salam. “Hij gaf alle aardse geneugten op.”

Het wordt als een eer beschouwd als een familielid als martelaar sterft, en Amarnehs familie hield gisteren het dan gebruikelijke 'bruiloftsfeest', waarbij ze dadels en andere versnaperingen uitdeelde om aan te geven dat Amarneh op weg was naar een huwelijk in het paradijs. Exemplaren van zijn testament werden uitgedeeld onder de honderden inwoners van Yabad die de plechtigheid in de moskee bijwoonden.

Het is gebruikelijk dat op dergelijke plechtigheden radicale sprekers er bij de aanwezigen op aandringen te volgen in de voetsporen van de dode om God te behagen. “Deze plechtigheden zijn belangrijk voor ons omdat de glorie van de martelaar publiek moet worden gemakt en omdat het voor ons een manier is om meer volgelingen te mobiliseren”, aldus Abdallah Shami, een van de prominentste leiders van Hamas' kleinere evenknie Islamitische Jihad. Rami Abul Kheir, een 18-jarige jongen, zei op een recente bijeenkomst in Gaza dat een martelaar “alles heeft wat wij hier niet hebben”.

Yabad (18.000 inwoners), een centrum van tabaksteelt en houtskoolproduktie, is tamelijk welvarend. Het dorp heeft historische banden met de islamitische opstand van Izzedine al-Qassam tegen Britse en joodse doelen in Palestina in de jaren dertig. Al-Qassem, naar wie de ondergrondse gewapende tak van Hamas is genoemd, werd door de Britten in november 1935 in Yabad neergeschoten. (AP)

    • Zohair Dobai