Noodhulp van VN voor Rwandese vluchtelingen

GENÈVE/ KIGALI, 16 APRIL. Ten minste 20.000 mensen zijn de afgelopen dagen Rwanda ontvlucht. Dat heeft Sylvana Foa, de woordvoerster van het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), gisteren in Genève bekendgemaakt. Het Hoge Commissariaat heeft besloten om een bedrag van vijf miljoen dollar beschikbaar te stellen voor noodhulp aan de vluchtelingen.

Volgens het Hoge Commissariaat heeft Burundi het grootste aantal vluchtelingen opgenomen, namelijk 12.000. Deze ontheemden, die bijna alle de Burundische nationaliteit hebben, waren vorig jaar vanuit Burundi, waar het leger in oktober een klopjacht opende op Hutu's, naar Rwanda gekomen. Ongeveer 9.000 Rwandezen vluchtten naar Zaïre, terwijl enige honderden vluchtelingen uitweken naar Tanzania en Oeganda.

Intussen gaan de gevechten in de Rwandese hoofdstad Kigali tussen het Rwandese Patriottische Front (RPF) en het Rwandese regeringsleger onverminderd door. Gisteren onderhandelden de strijdende partijen onder leiding van de commandant van de VN-militairen in Rwanda, Romeo Dallaire, opnieuw over een wapenstilstand, maar die onderhandelingen leverden niets op.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Luxemburg heeft laten weten dat de honorair consul van Luxemburg in Rwanda, Charles Shamukiga, vorige week donderdag door het Rwandese regeringsleger is opgepakt en gedood, dit ondanks een beroep van Shamukiga op zijn diplomatieke immuniteit.

Uit heel Rwanda komen nog steeds nieuwe berichten binnen over moordpartijen. Volgens een Poolse priester hebben gewapende benden in Kigali op zaterdag tachtig van zijn parochianen in de kerk vermoord, bijna allen Tutsi's. “Je hoorde de machetes hakken, er werd gekreund en men riep om hulp”, aldus de Poolse priester, die woensdag vanuit Kigali werd geëvacueerd. Volgens de priester kwam er op dinsdag een tweede aanval, nadat een plaatselijk radiostation had omgeroepen dat de missionarissen Tutsi's in hun kerk hadden opgenomen. Een gewapende Hutu-bende zou daarop de kapel van de kerk in brand hebben gestoken, waarbij twaalf mensen om het leven zouden zijn gekomen. (Reuter, AP, AFP)