Nieuwe seizoen Nationale Toneel

DEN HAAG, 16 APRIL. Het Nationale Toneel brengt het komende seizoen onder de nieuwe artistieke leiding van Ger Thijs en Johan Doesburg acht nieuwe produkties. Als gastregisseur zullen Paul Feld, Peter te Nuyl en Kim Zeegers in Den Haag komen werken.

Thijs en Doesburg volgen Hans Croiset op die zijn artistiek leiderschap aan het einde van dit seizoen neerlegt. Het seizoen 1994-'95 opent op 30 september in het Theater aan het Spui met de Nederlandse première van Het Evenwicht (1993) van de Duitse auteur Botho Strauss, in de regie van Hans Croiset, die de afgelopen jaren meer stukken van Strauss heeft geregisseerd.

In oktober volgt Britannicus (1669) van Jean Racine, een 'politieke thriller' die zich afspeelt in de hoogtijdagen van het Romeinse Keizerrijk. Het stuk wordt geregisseerd door Ger Thijs. In december brengt het Haagse toneelgezelschap Drenkelingen uit 1991 van de Brit Terry Johnson.

Er staan twee Shakespeare-stukken op het programma: Oog om Oog (Measure for Measure) en Eind goed al goed (All's well that ends well). In februari heeft de Nederlandse première plaats van De Dood, De Duivel (1990) van de Oostenrijker Peter Turrini. Verder zijn te zien Dokters Dillemma (1906) van George Bernard Shaw en Antichambre (1990) van de Franse auteur Jean-Claude Brisville.