Lubbers acht Kok net zo goed als Brinkman

DEN HAAG, 16 APRIL. PvdA-leider Kok is volgens minister-president Lubbers als “premier niet slechter” dan zijn eigen partijgenoot Brinkman. CDA-lijsttrekker Brinkman heeft te snel het etiket van toekomstig premier opgedrukt gekregen, aldus Lubbers gisteravond in het televisieprogramma Nova.

Lubbers zei het bovendien “jammer” te vinden dat in Nederland “een lijstaanvoerder automatisch ook kandidaat-premier is”. Lubbers heeft kort na het aantreden van dit kabinet fractievoorzitter Brinkman al aangeprezen als zijn opvolger voor het CDA-leiderschap. Maar “ik heb nooit gezegd: hier staat de nieuwe premier”, aldus Lubbers gisteravond voor de televisie.

De premier erkende dat het geringe vertrouwen dat de kiezers in zijn opvolger lijken te hebben hem “niet meevalt”. Uit een enquête, die gisteravond eveneens door Nova werd gepubliceerd, bleek dat slechts 5,9 procent van de kiezers in Brinkman de nieuwe premier ziet. Voor Kok opteerde 23,5 procent.

Eerder op de dag sprak Lubbers wel de vrees uit dat de PvdA bij de komende verkiezingen ten opzichte van het CDA een te grote partij wordt. Die angst was de reden waarom hij deze week in Kerkrade inhoudelijk de aanval op het verkiezingsprogramma van zijn huidige coalitiepartner opende. In januari sprak hij in Rotterdam namelijk nog zijn voorkeur uit voor verdere samenwerking met de PvdA. Maar “toen was de PvdA in de peilingen nog tien tot vijftien zetels kleiner dan het CDA”, zo legde Lubbers gisteren na afloop van de ministerraad uit.

Lubbers vreest dat het beleid een zwenking naar links zal maken als de PvdA de grootste partij wordt. Hij vindt dat de PvdA te weinig wil bezuinigen. Op sociaal-economisch terrein staat het CDA het dichtst bij D66, aldus Lubbers. “De grootste spanningen zijn er met PvdA en VVD.” Volgens Lubbers stelt de PvdA zich in sociaal-economische vraagstukken “excentrisch” op. Zijn kritiek betekent echter niet dat het CDA nu afstevent op een centrum-rechtse coalitie met VVD en D66, voegde Lubbers er aan toe. “Het gaat erom dat het huidige kabinetsbeleid wordt voortgezet en dat we niet linksaf slaan.”

Lubbers ontkende daarom dat zijn kritiek op de PvdA louter is ingegeven door de gewijzigde verhoudingen die de opiniepeilingen aangeven. “Ik maakte me al langere tijd zorgen over de koers van de PvdA”, aldus Lubbers. Hij zei

PAG.3NIEUWSANALYSE

zich eraan te ergeren dat bij de PvdA een “redelijk talent is gegroeid om zaken over de verkiezingen heen te tillen”, zoals de voorgenomen wijzigingen in de WW en de Bijstandswet.

Lubbers vindt dat er tot nu toe te weinig politiek-inhoudelijk campagne is gevoerd en te veel naar personen en opiniepeilingen is gekeken. “Daar is dit land niet bij gebaat”, aldus Lubbers. “Ik vond het dus tijd om weer eens een stevig politiek verhaal neer te zetten.” Over het verwijt van PvdA-leider Kok dat het CDA “de koers kwijt is” zei Lubbers: “Ik dacht al dat hij dat vond. Daarom heb ik nu een heldere koers willen uitzetten.”

Het CDA moet volgens Lubbers bij de komende kabinetsformatie eisen dat euthanasie strafbaar blijft, hoewel D66 daarover nieuwe afspraken wil maken. Wat Lubbers betreft is dat bij de formatie een “breekpunt”. Hij herinnerde eraan dat hij al eerder een kabinetscrisis heeft geriskeerd om te voorkomen dat euthanasie uit het Wetboek van Strafrecht zou verdwijnen.