Jeugd Inkatha roept op tot demonstraties

JOHANNESBURG, 16 APRIL. De jongerenorganisatie van de Zoeloe-beweging Inkatha heeft gisteren aangekondigd op maandag en dinsdag demonstraties in Johannesburg te zullen houden, dit ondanks een verbod van de Zuidafrikaanse politie.

Met de demonstratie van maandag wil de jongerenorganisatie protesteren tegen de manier waarop de algemene verkiezingen van eind april zijn georganiseerd. De mars van dinsdag is bedoeld om de acht Zoeloes te herdenken die bij een Zoeloe-demonstratie in Johannesburg op 25 maart door bewakers van het hoofdkwartier van het Afrikaanse Nationale Congres (ANC) werden doodgeschoten. Volgens het ANC probeerden de Zoeloes zijn hoofdkwartier te bestormen, de Inkatha Vrijheidspartij daarentegen beweert dat de Zoeloes in koelen bloede werden doodgeschoten. Bij de gewelddadigheden op 25 maart die na de schietpartij bij het ANC-hoofdkwartier uitbraken kwamen ten minste vijftig mensen om het leven.

De jongerenorganisatie van Inkatha heeft ook een oproep gedaan aan alle Zuidafrikanen die in Johannesburg werken, om vanaf maandag een week lang te gaan staken. Volgens een woordvoerder van de organisatie zal de organisatie mensen tegenhouden die toch naar hun werk willen gaan. “Iedereen die naar de stad komt doet dat op zijn eigen verantwoordelijkheid”, aldus de woordvoerder.

Het ANC tekende gisteren onmiddellijk protest aan tegen de voorgenomen demonstraties. “De marsen zullen leiden tot een nieuwe uitbarsting van geweld en bloedvergieten in het centrum van Johannesburg”, aldus het ANC in een verklaring. “Een mars naar het hoofdkwartier van het ANC is provocerend en zal alleen maar vijandige gevoelens aanwakkeren”. (AP, Reuter)