Investeringen in Verre Oosten brengen bierbrouwer in herinnering beleggers; Heineken in de schijnwerpers

AMSTERDAM, 16 APRIL. Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs leken zich afgelopen week plotseling weer Heineken te herinneren. Het aandeel van het bier- en frisdrankenconcern steeg met zo'n 6 procent, van 223,50 tot een slotkoers van 237 gulden gistermiddag. De koersstijging volgde op de presentatie van het jaarverslag woensdag, die door bestuursvoorzitter Karel Vuursteen werd aangegrepen om de agressieve investeringen in Azië toe te lichten.

Na de Verenigde Staten en Duitsland is China de derde biermarkt ter wereld, terwijl ook in de rest van Zuidoost-Azië veel bier wordt gedronken. De komende vijf jaar investeert Heineken 800 miljoen gulden in deelnemingen, overnemingen en nieuwbouw in China, Cambodja, Birma, Thailand, India en Vietnam, dat recentelijk is bevrijd van de economische boycot door de VS. “De markt in het Verre Oosten zal naar verwachting explosief groeien en Heineken is op die gigantische markt al jaren heel goed gepositioneerd”, zegt analist Hans Smits van de effectenbanken CLN Oyens & Van Eeghen.

Helemaal begrijpelijk was het enthousiasme van de beleggers desondanks niet. De veelbelovende investeringen in het Verre Oosten hebben zullen pas over enkele jaren een mogelijke positieve invloed hebben op de winst en kosten voorlopig alleen geld. De winstgroei van de afgelopen jaren zet dit jaar naar verwachting door, maar dat is niet nieuw. “Tussen de 10 en 12 procent”, schat Smits de winststijging. Hij valt daarmee niet uit de toon bij zijn collega's van andere banken. Heineken deed ook geen nadere mededelingen over de winst voor 1994, waardoor de toelichting het karakter van peptalk had.

Beleggers bleken daarvoor niet ongevoelig. Smits: “Heineken heeft zichzelf in de schijnwerpers gezet. Het is alsof de beleggers weer te binnen is geschoten wat voor een mooi bedrijf Heineken is. En daarin hebben ze ook gelijk. Als tweede bierbrouwer ter wereld is het bedrijf op heel veel markten goed gepositioneerd. In de VS, waar ik mooie resultaten verwacht. In Zuid-Europa, een potentiële groeimarkt die nog wat tegenvalt. In Oost-Europa, waar het ook nog niet hard gaat. En in Afrika, het vergeten continent waar voorlopig geen groei is te zien, zelfs daar wacht men geduldig. Als je kijkt naar Heinekens financiële positie, dan zie je een geweldige cash flow waarmee flink kan worden gekocht.”

In de schaduw van Heineken kwamen ook de chemiefondsen behoorlijk omhoog, als gevolg van het groeiende optimisme over het winstherstel van de Europese chemieconcerns. Vooral Britse en Amerikaanse effectenbanken hebben de laatste weken koopadviezen afgegeven voor onder meer BASF, Rhône Poulenc en DSM, nu fors is gesnoeid in bedrijfskosten en de afgelopen vier maanden van 1994 een groei van de omzet te zien is geweest. DSM steeg slechts een gulden tot 130 gulden, maar Akzo Nobel schoot met 14,40 gulden (ruim 6 procent) omhoog naar 226,70 gulden.

De beurs blijft in de greep van de verwachtingen over de rente-ontwikkelingen, al weten beleggers en analisten niet precies hoe het rentepeil moet worden geduid. De lage rente van het laatste jaar heeft de beurs naar ongekende hoogten gestuwd, zodat de lichte rentestijging in de VS vorige maand tot een behoorlijke koersval leidde. De angst voor verdere renteverhogingen verdampte de laatste weken weer, hoewel de als 'rentehobbel' aangeduide stijging niet teniet werd gedaan met een daling. De renteverlaging in Duitsland donderdag kwam voor de beurzen wel als een verrassing, maar blijkbaar niet als een bijzonder aangename. De koersen stegen even, maar vlakten kort daarop weer af.

Analisten verwachten voorlopig dat de markt op en neer zal gaan, zolang de onzekerheid over de rente in de Verenigde Staten voortduurt. De Amsterdam EOE-index (AEX) die gisteren sloot op 425 punten, kan in hun ogen makkelijk weer naar de 400 punten, het niveau dat werd doorbroken na de laatste 'rentehobbel'.

    • Karel Berkhout