Industrie VS op volle toeren; angst voor inflatie stijgt

WASHINGTON, 16 APRIL. De Amerikaanse industriële produktie is in maart met een half procent gestegen ten opzichte van de maand daarvoor.

De bezettingsgraad van de industrie steeg met 0,2 procent tot 83,6 procent van de maximale capaciteit. Dit heeft de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren bekend gemaakt. De cijfers geven aan dat de industriële activiteit de hoogste is van de afgelopen vijf jaar.

Het capaciteitsgebruik van de industrie is een veelgebruikte maatstaf voor toekomstige inflatie. Op dit moment wordt een percentage van 85 procent gezien als het punt waarop het Amerikaanse bedrijfsleven prijsverhogingen gaat doorberekenen aan zakelijke afnemers of consumenten. Hoewel de gerapporteerde bezettingsgraad de verwachtingen op de financiële markten niet haalde, gaven de gegevens voedsel aan geruchten over nieuwe rentemaatregelen door de 'Fed'. Op 4 februari en op 21 maart verhoogde de centrale bank de rentetarieven tweemaal met 0,25 procent to 3,5 procent, om mogelijke geldontwaarding al vroeg de kop in te drukken.

Een woordvoerder zei gisteren in een toelichting echter dat de productiviteitsgroei in de VS en de recessie in het buitenland de inflatie kunnen temperen. Ook de economisch adviseur van het Witte Huis, Laura Tyson zei dat de sterke economische groei niet betekent dat de geldontwaarding uit de hand kan lopen. De Amerikaanse regering gaat nog steeds uit van een economische groei van 3 procent in 1994, met een inflatie in hetzelfde tempo.

Op 17 mei komt het beleidsbepalende federal open market committee van de Fed bijeen in een reguliere ontmoeting over het monetaire beleid. Handelaren op de financiële markten zien die bijeenkomst als het eerstvolgende tijdstip voor een mogelijke nieuwe renteverhoging.

Economen hielden gisteren rekening met de mogelijkheid dat het voorzichtig verhogen van de rentetarieven, zoals de centrale bank tot nu toe deed, kan omslaan in krachtiger stappen wanneer de bezittingsgraad van de industrie verder oploopt.