Havik keert niet terug in regering Algerije

ALGIERS, 16 APRIL. De nieuwe Algerijnse premier, Mokdad Sifi, heeft gisteren een kabinet gevormd waarin de havikachtige minister van binnenlandse zaken, Salim Saadi, niet terugkeert. Hij wordt opgevolgd door Abderhamane Meziane Cherif, een vroegere prefect. Defensie blijft in handen van president Liamine Zeroual.

Sifi werd eerder deze week benoemd als opvolger van premier Redha Malek, die evenals Saadi een harde lijn tegenover het moslim-extremistische verzet voorstond en tegenstander was van een dialoog met de moslim-fundamentalistische oppositie. Zijn benoeming werd gezien als een poging van Zeroual de hindernissen voor zo'n dialoog uit de weg te ruimen. Het FIS deelde eerder deze week mee Sifi's kabinet met belangstelling af te wachten. Meer dan 3.500 mensen zijn in Algerije om het leven gekomen als gevolg van de oorlog tussen de autoriteiten en de moslim-extremisten die twee jaar geleden begon nadat leger en regering een verkiezingszege van het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) hadden verijdeld.

Het aanblijven van minister van justitie Mohamed Teguia lijkt een aanwijzing dat ondanks het vertrek van Saadi wel een harde lijn van kracht blijft tegenover extremisten die van gewelddadige activiteit worden beschuldigd. Onder Teguia's departement vallen de speciale rechtbanken die zijn ingesteld om moslim-extremisten te berechten. Deze hoven hebben al vele beschuldigden ter dood veroordeeld.

Bovendien is een vrouw, Leila Laslaoui, die veel aandacht trekt als leider van anti-fundamentalistishe activisten, in het kabinet opgenomen als staatssecretaris voor nationale solidariteit en het gezin. (Reuter, AP)