Gorazde vrijwel in Servische handen

PAG.5 GORAZDE HEEFT WEINIG PRIORITEIT IN VS

SARAJEVO, 16 APRIL. Bosnisch-Servische commandanten hebben gisteren de moslim-troepen in de enclave Gorazde opgeroepen zich over te geven. De VN-macht UNPROFOR had eerder aangegeven dat Gorazde op het punt stond in handen van de Serviërs te vallen.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten geven vooralsnog de voorkeur aan intensieve diplomatie boven een militaire actie. Een Amerikaanse functionaris wees gisteren op de “zware politieke prijs” die de Serviërs zouden moeten betalen voor de verovering van Gorazde. In een vanmorgen uitgegeven verklaring van de voorzitter van de Veiligheidsraad wordt het geweld tegen de stad in algemene termen veroordeeld, maar de Bosnische Serviërs worden in die verklaring niet genoemd.

Bij Servische beschietingen van Gorazde (65.000 inwoners) werden gisteren twee Britse VN-militairen zwaar gewond, van wie een later na zijn evacuatie naar Sarajevo overleed. Yasushi Akashi, de speciale VN-afgezant voor ex-Joegoslavië, zei vandaag dat in verband daarmee luchtacties waren overwogen. Deze waren echter uiteindelijk niet nodig geoordeeld nadat het was gelukt de Brit weg te halen.

Inmiddels worden nu vijf Nederlandse VN-waarnemers in Bosnië 'vermist', dat wil zeggen dat zij door de Serviërs onder huisarrest zijn geplaatst in reactie op de NAVO-bombardementen op Servische stellingen bij Gorazde, zondag en maandag. Volgens onbevestigde berichten in Zagreb maken alle 'vermisten' het redelijk en krijgen zij een normale verzorging. Hoewel zij onder huisarrest staan, zou er geen sprake zijn van fysieke dwang. In het hele Bosnische oorlogsgebied zijn 290 VN-waarnemers werkzaam, van wie 53 in gebied dat door de Bosnische Serviërs wordt beheerst. De laatsten staan allen onder huisarrest.

De Bosnische regering riep gisteren op tot een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de VN als de Serviërs hun opmars naar het centrum van Gorazde niet voor vanmiddag 12 uur zouden hebben gestaakt. In de desbetreffende brief wees de Bosnische vice-president, Ejup Ganic, erop dat de Veiligheidsraad het gebruik van geweld heeft toegestaan ter ondersteuning van VN-troepen in 'veilige gebieden', waaronder Gorazde.

Gorazde verkruimelt, zei gisteren een functionaris van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. “De Servische troepen blijven aandringen. Ze hebben vanochtend een behoorlijke hoeveelheid terrein veroverd. De toestand verslechtert zeker.” Zijn conclusie was dat de Bosnische Serviërs “de facto de controle hebben overgenomen” over het gebied.

Een Frans verkenningsvliegtuig van het type Etendard IV-P is gisteren boven de Servische linies in Bosnië getroffen door luchtdoelgeschut, zo heeft het zuidelijk commando van de NAVO meegedeeld. Het toestel is licht beschadigd. De Bosnische Serviërs hebben ontkend verantwoordelijk te zijn voor de aanval op het vliegtuig. (Reuter, AP, AFP)