Foto

Ann Hawthorne, redactie: The Picture Man, photographs by Paul Buchanan. 126 blz., University of North Carolina Press 1993, ƒ 33,60

Paul Buchanan was geen echte fotograaf: hij maakte foto's, zoals hij ook een boomgaard had zonder echt kweker te zijn en hout hakte zonder houthakker te zijn. Fotograferen deed hij om er geld mee te verdienen.

'The Picture Man' werd hij genoemd in de Appalachians, de bergachtige streken van North Carolina, waar hij rond 1910 werd geboren. Hij leerde het vak van zijn vader die vóór hem 'The Picture Man' was. Tussen 1920 en 1951 liep Buchanan de dorpen af en maakte portretten, zoals van het jongetje hierboven, poserend op de bumper van een International-truck. Meestal kreeg hij geld voor zijn foto's, soms ruilde hij ze tegen weckpotten, tamme konijnen of voedsel.

Na de Tweede Wereldoorlog, toen de mensen zich een eigen camera konden veroorloven, werden de diensten van 'The Picture Man' overbodig: hij ging zich toeleggen op het maken van stoelen. Hij stierf in 1987.

Jarenlang lagen zijn glasplaten en negatieven te verstoffen tot fotografe Ann Hawthorne van het bestaan van 'The Picture Man' hoorde. Ze maakte zijn negatieven schoon en drukte ze af. Ze verwachtte gewoon fotootjes maar ontdekte een fotograaf, schrijft ze in de inleiding bij haar aandoenlijke boekje. De namen van de geportretteerden was Buchanan na al die jaren vergeten. De rekeningen voor film en papier had hij nog.