Ford volledig eigenaar Hertz

Het Amerikaanse autoconcern Ford heeft twee grote transacties bekendgemaakt.

Het vergroot zijn belang in autoverhuurder Hertz van 54 tot 100 procent en verkoopt de financiële dochteronderneming First Nationwide Bank voor 1,1 miljard dollar aan First Madison Bank. Ford wordt volledig eigenaar van Hertz via de overneming van de aandelenpakketten van het Zweedse Volvo (26 procent) en de directie van de autoverhuurder (20 procent). Volvo krijgt 145 miljoen dollar voor zijn belang. Topman Sören Gyll liet weten dat de verkoop past in het streven van Volvo om zich te concentreren op de kernactiviteiten. Hertz is het grootste autoverhuurbedrijf ter wereld. De onderneming heeft vestigingen in 131 landen en boekte vorig jaar een omzet van 2,9 miljard dollar.

Ford stoot First Nationwide Bank af omdat die “geen strategische rol meer speelt” in de financiële dienstverlening van het concern. De autoproducent kocht de in San Francisco gevestigde bank in 1985 voor 496 miljoen dollar. First Nationwide heeft een balanstotaal van 15,5 miljard dollar en beschikt over 180 vestigingen in acht Amerikaanse staten. De koper is de vorig jaar opgerichte First Madison Bank die met een balanstotaal van 1,1 miljard dollar veel kleiner is. First Madison zal de naam van de aanwinst overnemen en het hoofdkantoor verplaatsen van Dallas naar San Francisco.