Cijfercode op cd tegen illegale produktie

ROTTERDAM, 16 APRIL. De cd-industrie wil de strijd tegen producenten van illegale cd's gaan aanpakken door een code te zetten op alle muziekschijfjes. De code bestaat uit vier cijfers die op de binnenste ring worden aangebracht. Die cijfers geven aan van welke fabriek de cd afkomstig is.

Deze zogenaamde Source-Identificationcode is een initiatief van de Internationale Federatie voor de Fonografische Industrie (IFPI) en Philips, de uitvinder van de cd. De federatie ijvert voor internationale wetgeving waardoor het fabriceren en importeren van cd's zonder code niet is toegestaan. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse vereniging van producenten en importeurs van beeld- en geluiddragers in Hilversum is de beveiliging niet waterdicht, maar het wordt de vervaardigers van falcificaties wel een stuk lastiger gemaakt om markten voor hun cd's te vinden. Philips in Eindhoven gaat de codes uitdelen. De produktie van illegale cd's vormt volgens de IFPI een enorme bedreiging voor de legaal gemaakte muziekschijfjes. Wereldwijd zijn er al 209 fabrieken waar jaarlijks meer dan twee miljard cd's worden gemaakt. Dat is ongeveer twee keer zoveel als het aantal legale schijfjes dat vorig jaar werd verkocht.

China telt de meeste illegale fabrieken (26). In 1992 waren het er nog maar drie. De 26 fabrieken hebben een produktiecapaciteit van jaarlijks 70 miljoen cd's, terwijl de Chinese vraag tussen de drie en vijf miljoen schommelt.

De hoeveelheid cd's waarmee de markt wordt overstroomd, verschilt per land. In China bij voorbeeld bestaat 44 procent van alle verkoop van cd's uit illegale produkten. In Mexico is dat 66 procent, in India 31 procent, in Polen 78 porocent. In de Verenigde Staten is één op de twintig verhandelde cd's een illegaal exemplaar. In Nederland zou het twaalf procent bedragen.