Beurs beslecht

De Amsterdamse beurs heeft zich de afgelopen jaren hard opgesteld tegen beursfondsen die via juridische constructies de zeggenschap van hun aandeelhouders beperken.

Vanaf april volgend jaar moeten bedrijven volgens het aangescherpte fondsenreglement hun beschermingsconstructies beperken tot maximaal twee. Staatbedrijf Koninklijke PTT Nederland wil nu echter met een driedubbele bescherming tegen ongewenste overname naar de beurs. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zet kanttekeningen bij de twee soorten preferente aandelen en het bijzondere aandeel voor de Staat met daaraan verbonden 16 punten van zeggenschap. Directeur generaal van ABN Amro, W. Jiskoot, die het bankensyndicaat voor de beursgang KPN leidt, zei echter gisteren dat beleggers door de driedubbele bescherming van KPN niet worden afgeschrikt: 'eerder is van het tegendeel sprake'. De baas van Jiskoot, ABN Amro-bestuurder mr. L.V. de Bièvre is dé sterke man in het beursbestuur. Daarmee lijkt de uitslag van de discussie tussen beurs en KPN over de bescherming nu al beslecht. (PW)