Aparte bases aan Zwarte Zee; Oekraïne eens met Rusland over deling vloot

MOSKOU, 16 APRIL. De presidenten van Rusland en de Oekraïne hebben gisteren gezegd dat zij het eens zijn geworden over de verdeling van de omstreden Zwarte-Zeevloot. Hun overeenstemming moet een einde maken aan geruzie over de vloot, dat de afgelopen week uitmondde in een reeks incidenten.

De presidenten Jeltsin en Kravtsjoek lieten gisteren bekend maken dat de Oekraïne ongeveer een vijfde deel van de ruim driehonderd schepen tellende vloot krijgt en Rusland de rest. De Russische en Oekraïense marines krijgen elk eigen bases aan de Zwarte Zee. De Oekraïne zou bereid zijn het beheer over Sevastopol, thuishaven van zowel de gemeenschappelijke Zwarte-Zeevloot als de eigen Oekraïense marine, geheel op te geven. In ruil zouden de Russen dan vertrekken uit drie andere havens. De ministers van defensie hebben tien dagen de tijd om het akkoord uit te werken, zo maakte de woordvoerders van de presidenten gisteren in Moskou bekend.

De Zwarte-Zeevloot is een grote marinevloot van de voormalige Sovjet-Unie die zijn thuisbasis heeft in het Oekraïense Sevastopol. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie hebben Moskou en Kiev afgesproken de vloot gedurende drie jaar samen te beheren en dan te verdelen. In september vorig jaar stemde Kravtsjoek in met de verkoop van de Oekraïnse helft aan Rusland, vooral omdat de Oekraïne zijn energierekeningen niet meer kon betalen. Maar Kravtsjoek kwam later op die afspraak terug. In de praktijk volgt de opperbevelhebber van de vloot al langer alleen orders vanuit Moskou.

Afgelopen zondag voer een schip van de vloot met dure onderzoeksapparatuur van Odessa naar Sevastopol, zonder toestemming van de Oekraïense autoriteiten. Toen de Oekraïense kustwacht het probeerde tegen te houden ontstond een schermutseling. Het was het eerste van een reeks incidenten die tot en met gisteren duurde. Gistermiddag stuurde de Russische marineleiding in Sevastopol onaangekondigd verscheidene schepen in staat van paraatheid de zee op, officieel voor een oefening.

Of de in Moskou gemaakte afspraak tussen Jeltsin en Kravtsjoek beter resultaat zal hebben dan de twee vorige, moet nog worden afgewacht. De Oekraïense minister van defensie, Vitali Radetski, had het niet over verdelen van de vloot maar over verhuren en dat lijkt in strijd met wat van Russische zijde werd bericht.

Jeltsin en Kravtsjoek spraken elkaar gisteren in de marge van een topbijeenkomst van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. De bijeenkomst zelf leverde voorzover bekend weinig op. De voormalige Sovjet-republieken hebben verscheidene akkoorden ondertekend maar wat daarvan de betekenis wordt was gisteravond nog niet duidelijk.