Vice-premier van Lesotho gedood door muiters

MASERU, 15 APRIL. Muitende soldaten hebben gisteren in Maseru, de hoofdstad van het Zuidafrikaanse Lesotho, vice-premier Selometsi Baholo doodgeschoten. Vier ministers werden korte tijd gegijzeld bij een militaire operatie die aanvankelijk door waarnemers als een poging tot een staatsgreep werd omschreven.

Premier Ntsu Mokhele, die in maart vorig jaar werd gekozen bij de eerste democratische verkiezingen in twintig jaar, deed vanmorgen een beroep op de bevolking haar kalmte te bewaren. Het was rustig in de hoofdstad. Berichten over een ochtendlijke schietpartij konden niet worden bevestigd.

Volgens westerse diplomaten waren de dood van de vice-premier en de gijzeling van vier ministers het werk van dezelfde groep militairen die in januari van dit jaar in opstand kwam wegens te laag soldij. Toen vroegen de militairen een salarisverhoging van honderd procent. Door bemiddeling van het secretariaat van het Gemenebest en een missie onder leiding van premier Mugabe van Zimbabwe kwam er toen een einde aan de gevechten.

Volgens ooggetuigen trokken de soldaten gisterochtend naar het huis van de vice-premier en schoten hem dood terwijl hij bezig was zijn ontbijt klaar te maken. De opstandige militairen zouden behoren tot de Basutho National Party die in maart vorig jaar de verkiezingen verloor nadat ze sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1966 aan de macht was geweest. Volgens sommige diplomaten zouden de betrokkenen zich ook zorgen maken over het voornemen van de regering om een onderzoek in stellen naar de ongeregeldheden die zich in januiari voordeden.

De Zuidafrikaanse minister van defensie, Kobie Coetsee, heeft het Zuidafrikaanse leger opdracht gegeven contact op te nemen met de tweeduizend militairen die Lesotho telt “in een poging de situatie te kalmeren en een oplossing te vinden voor de huidige crisis”.(Reuter)