Sterke invloed van optiecontracten op koersen Damrak

AMSTERDAM, 15 APRIL. Vanmiddag liepen op de optiebeurs drie soorten optiecontracten voor april af. Daardoor beïnvloedde de vraag vanuit de optiebeurs vanochtend om nog openstaande posities af te dekken de handel op de effectenbeurs in sterke mate. De Amsterdam EOE-index was tegen het middaguur met 3,54 punten gestegen naar 427,23.

AMSTERDAM Vooral het aandeel Philips viel vanochtend op de beursvloer op. Het aandeel steeg rond het middaguur 1,20 gulden naar 56,80. In tweeëneenhalf uur tijd waren al bijna 2 miljoen 'flippen' omgegaan. In de Verenigde Staten was gisteren de vraag naar Philips al groot, vermoedelijk van één koper. Daar gingen al 700.000 aandelen van de hand. Philips was ook sterker omdat het aandeel deel uitmaakt van de top-5-index, waarop vandaag eveneens optiecontracten aflopen. Ook in Philips moesten nog openstaande posities worden afgedekt.

De vier andere top-5-stukken deden het eveneens goed. Vooral Koninklijke Olie kwam goed voor de dag. Rond het middaguur uur noteerden Olies 4,70 beter op 207,90. Akzo Nobel steeg 1,50 naar 227,50 gulden. KLM was zeven dubbeltjes hoger op 50,90 gulden en Unilever ging 1,70 omhoog naar 210,00 gulden.

Obligaties ginngen vandaag omlaag. De toonaangevende tienjarige staatslening (5,75 procent) gaf dertig cent prijs. Het dertigjarige papier deed twee dubbeltjes minder.

Pakhoed ging vanmorgen een halve gulden omlaag naar 51,70 na de bekendmaking van het bedrijf dat de overname van de Franse chemicaliëndistributeur Lambert Rivière door Univar Europe niet doorgaat. Wat de exacte reden is wilde Pakhoed niet vertellen. Begin maart gaf het Rotterdamse tank- en havenconcern 2,6 miljoen nieuwe aandelen uit. Dat leverde ongeveer 140 miljoen op. Dit bedrag was grotendeels bedoeld voor de financiering van de overname van Lambert.

Op de lokale markt was scheepsbouwer Van der Giessen de Noord een tientje beter op 493 gulden. Dit kwam vooral door de aangekondigde hoge dividenduitkering van 22,50 gulden per aandeel.

Op de valutamarkt kwam weinig verandering in de dollarkoers. Tegen het slot van de handel werd 1,9190 gulden genoteerd na een slotkoers van 1,9170 in Amsterdam.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren vrijwel onveranderd geëindigd. De Dow Jones Inndustrial index steeg met 1,78 punten tot 3.663,25. De handel was met een omzet van 275 miljoen aandelen aan de slappe kant. Alleen aan het begin van de dag was er even enige opschudding. Het nieuws dat twee Amerikaanse helikopters waren neergeschoten in Irak bracht de Dow Jones-index op een verlies van ongeveer 20 punten. Toen duidelijk werd dat de vliegtuigen per abuis waren neergehaald door Amerikaanse jagers wisten de koersen zich te herstellen.

TOKIO De beurs in Tokio moest het vandaag hebben van de binnenlandse beleggers die de politieke onrust na het aftreden van premier Hosokawa voor lief namen en zich kooplustig op de aandelenmarkt stortten. Het Nikkei 225-koersgemiddelde steeg met 177,43 punten naar 20.164,63.