SNELLE SUGARSNAPS

Bepaalde groenten lenen zich ook uitstekend voor een snelle bereiding in de wok.

Dat weten kookliefhebbers zo langzamerhand wel. Probeer eens die verrukkelijke friszoete sugarsnaps - een mals en knapperig ras van het peulerwt-type (o.a. verkrijgbaar bij de grootgrutter) in combinatie met enkele andere 'snelle' groenten. Weinig voorbereiding en in 2 minuten op tafel. De groenten kunnen als bijgerecht worden gegeten bij gebakken kipfilet, kalfsvlees, garnalen of inktvis. Maar ik vindt het lekkerder ze als voorgerecht op zichzelf te eten en dan liefst met chopsticks zodat de verschillende smaken los van elkaar geproefd worden. Wie geen wok heeft, maakt het gerecht maar in een hapjespan of in een ruime bakpan met vrij hoge opstaande rand. De saus is geen must maar wel erg lekker.

Voor 2 personen als voorgerecht:

4 flinterdunne plakjes gemberwortel (totaal 10 gram)

100 gram sugarsnaps

200 gram paksoi (liefst de soort met korte stelen)

100 gram komkommer (met schil)

100 gram middelgrote kastanjechampignons

2 eetlepels plantaardige olie

1 grote teen knoflook, gepeld en fijngehakt

zout

voor de saus (facultatief):

4 theelepels Hoisinsaus (Aziatische toko's)

2 theelepels (paddestoelen)sojasaus

2 theelepels sesamolie

4 eetlepels water

Snijd de plakjes gemberwortel in flinterdunne sliertjes. Haal desgewenst de puntjes af van de sugersnaps. Snijd het donkergroene blad weg van de paksoi. Halveer de stelen overlangs en snijd het blad in grove repen. (Snijd lange paksoistelen zonodig nog in twee of drie stukken.) Snijd de komkommer in repen van gelijke dikte en lengte als de paksoistelen. Snijd de champignons in kwarten. Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar in een kommetje. Verhit de olie in de wok en roerbak hierin gedurende 1/2 minuut de gemberwortel op middelhoog vuur. Draai het vuur hoog, voeg sugersnaps, paksoistelen, komkommer, champignons en knoflook toe en roerbak de groenten 1 minuut. Voeg het grofgesneden blad toe, zout naar smaak en roerbak alles nog 1/4 minuut. Serveer direct. Of voeg iets minder zout toe en schep de saus even voor het einde van de bereiding door de groenten.

    • Florine Boucher