Romeinse politie verijdelt aanslag van de mafia

ROME, 15 APRIL. De politie in Rome heeft gisteravond een bom van zeventig kilo springstof tot ontploffing gebracht die waarschijnlijk was bedoeld voor een aanslag op een van de belangrijkste spijtoptanten van de mafia.

De bom was onder wat vers gemaaid gras verborgen langs een weg iets ten noorden van de hoofdstad, in een gebied waar de voormalige mafiabaas Salvatore Contorno woont. Contorno is een van de belangrijkste informanten van de justitie geworden en heeft onder andere gedetailleerde informatie gegeven over mafialeider Totò Riina.

De bom is ontdekt nadat de politie was gebeld over de vreemde hoop gras naast de weg. Zij kon van afstand tot ontploffing worden gebracht. In een eerste reactie zei Roberto Sciarpinato, officier van justitie in Palermo, dat de mislukte aanslag bedoeld is als een waarschuwing aan de spijtoptanten van de mafia.

Om alle risico te vermijden is de bom ter plekke tot ontploffing gebracht. De explosie veroorzaakte een enorme krater. Opvallend is de timing van de geplande aanslag: vandaag komt het nieuw-gekozen parlement voor het eerst bijeen. Twee jaar geleden is mafiabestrijder Giovanni Falcone vlak na parlementsverkiezingen vermoord.