Rode Garde SP op Kamertribune

Op de laatste werkdag van de huidige Tweede Kamer wilden de activisten van de Socialistische Partij (SP) hun komst in het nieuwe parlement aankondigen.

SP-lijsttrekker Jan Marijnissen trok met zijn 'rode garde' naar de publieke tribune voor een stunt. Onder een kledingstuk droegen de ruim veertig trouwe partijleden een SP-shirt met een levensgrote letter op de borst. Iedereen had tevoren een nummer gekregen, om in de goede volgorde te gaan zitten. Terwijl de Kamer debatteerde over de eigen verbouwing, de financiële regeling voor de fracties en de status van persoonlijk medewerkers gingen de SP-leden op de tribune staan, deden hun jasje uit en plotseling zagen de Kamerleden de tekst voor ogen: “DAMES EN HEREN. WILT U AFRONDEN. UW TIJD IS OM”.

Een lachende Marijnissen keek naar de verschrikte Kamerleden. De SP staat in de peilingen op twee zetels zodat de lijsttrekker en nummer 2 op de lijst, de Vlaardingse SP-leider Remi Poppe, straks wellicht in de Kamerbankjes opduiken. Veel fracties vrezen dat de SP haar actiemethoden ook in het pluche van het parlement zal voortzetten en dat er met deze partij nog erg veel ludieke momenten komen.

De ordehandhavers hadden echter weinig begrip voor de rode gardisten in het publiek. Ze moesten de tribune verlaten en praatten op de gang nog wat na met verstoorde Kamerbewaarders. “Toen ik jong was deed ik zulke dingen ook wel eens”, zei een van hen tegen een oudere SP-activist. Maar tevreden gingen ze weer naar huis; lijsttrekker Marijnissen had de Kamer even laten wennen aan het protocol van zijn eigen partij. (DJE)