Riek Bakker krijgt Maaskant-prijs 1994

ROTTERDAM, 15 APRIL. Riek Bakker, de voormalige directeur van de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting van de gemeente Rotterdam, krijgt de Rotterdam-Maaskant-prijs 1994 voor architectuur. Zij ontvangt de prijs vooral voor de plannen die zij voor Rotterdam heeft ontwikkeld, zoals die voor De Kop van Zuid, voor het Beursplein en voor de noordrand van Rotterdam.

Riek Bakker (49) verliet de de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting vorig jaar en is nu nog adviseur voor De Kop van Zuid. Volgens de jury van de Maaskant-prijs heeft Bakker de (landschaps)architectuur en stedebouw nieuw leven ingeblazen door deze disciplines integraal te benaderen. Zij begon daarmee bij het bureau Bakker en Bleeker en boekte later belangrijke resultaten als directeur Stadsontwikkeling.

Zij stond aan de basis van een grootschalige visie op de stad en de daarin passende nieuwbouwplannen. Daarnaast besteedde zij veel aandacht aan de bestaande stad, terwijl de kwaliteit van de openbare ruimte altijd centraal stond, aldus de jurymotivering.

De prijs, die bestaat uit 50.000 gulden, een oorkonde en een publikatie, wordt om het jaar toegekend door de Stichting Rotterdam Maaskant, een initiatief van architect Hugh Maaskant. Hij liet bij zijn dood in 1977 een fonds van een miljoen gulden na om aandacht te vragen voor architectuur, stedebouw en landschappelijke vormgeving.

De prijs wordt in het najaar uitgereikt. Eerdere prijswinnaars waren onder meer de Stichting Wonen, de actiegroep Het Oude Westen en de architecten Aldo van Eyck en Rem Koolhaas.