'Reps' wel gevolgd maar niet verboden

BONN, 15 APRIL. De extreem-rechtse Republikaner zullen scherper geobserveerd worden door de binnenlandse veiligheidsdienst van de Bondsrepubliek(BfV), maar de regering in Bonn zal geen poging doen om de partij te laten verbieden. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Manfred Kanther gisteren gezegd bij de presentatie van het jaarverslag van de veiligheidsdienst.

Voor een verbod van de Republikaner zou een uitspraak nodig zijn van het Constitutionele Hof in Karlsruhe. Mocht het hof oordelen dat het voorstel tot een verbod niet gerechtvaardigd is, dan zou het effect contraproduktief zijn. In het jaarverslag worden de Republikaner dan ook niet aangeduid als “rechts-extremistisch”. Wel wordt geconstateerd dat er binnen die partij “steunpunten zijn voor rechts-extremistische aantastingen van de fundamentele vrije en democratische ordening”. Hoewel sommige leden van de partij racistische uitspraken doen of verdacht worden van geweld tegen buitenlanders, hebben de autoriteiten “onvoldoende aanwijzingen om de Republikeinse Partij als geheel als extremistisch te omschrijven”, aldus minister Kanther.

Vanuit de SPD is Kanther gekritiseerd voor zijn opstelling. “De Republikaner zijn rechts-extremisten”, aldus vice-voorzitter Herta Däubler-Gmelin van de SPD. Dat de regering dat niet expliciet durft te zeggen, zal hen alleen maar aanmoedigen. “De Republikaner bagatelliseren de misdaden van de nazi's en de Holocaust. Ze wakkeren het antisemitisme aan alsmede de haat tegen buitenlanders. Ze willen de democratische vrijheden drastisch beperken”, aldus een recente studie van de SPD.

Het aantal rechts-extremistische misdaden steeg van ruim vijfduizend in 1992 tot ruim achtduizend in het afgelopen jaar. Volgens het jaarverslag van de binnenlandse veiligheidsdienst heeft dat voor een deel te maken met een grotere bereidheid van het publiek om dergelijke activiteiten aan te geven bij de politie. Rechts-extremistisch geweld liep echter iets terug, van 2.639 gewelddaden in 1992 naar 2.232 in het afgelopen jaar. Ook het aantal dodelijke slachtoffers van rechts-extremisme daalde, van achttien in 1992 naar zeven in 1993. Het aantal aanslagen op buitenlanders daalde van 2.277 naar 1.609. In totaal telt Duitsland, aldus het verslag, 42.000 rechts-extremisten verdeeld over 77 organisaties en 29.000 links-extremisten. (Reuter, AP, AFP)