Raketten Hezbollah afgevuurd op Noord-Israel

TEL AVIV, 15 APRIL. Noord-Israel is vannacht door de radicale moslim-beweging Hezbollah vanuit Libanon driemaal met katjoesja-raketten bestookt. Er is geen melding gemaakt van slachtoffers; de raketten vielen in velden nabij steden en dorpen.

Israelische militaire kringen rekenden al op een vergeldingsaanval nadat kannonnen van het onder Israelische controle staande Zuidlibanese leger gisteren de Libanese stad Sidon hadden bestookt. Volgens Libanese bronnen werden zes mensen in Sidon gedood. De artilleriebeschieting op Sidon was een wraakaktie voor een gisteren door Hezbollah in de 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon tot ontploffing gebrachte explosieve lading als gevolg waarvan drie soldaten van het Zuid-Libanese leger en drie burgers werden gedood.

Met de artilleriebeschiering op Sidon schond het Zuidlibanese leger de overeenkomst tussen Israel, Syrië en Hezbollah om dergelijke doelen in Libanon niet aan te vallen in ruil waarvoor Hezbollah zich verplichtte geen katjoesja-raketten op Israel af te vuren. Na de beschieting van Sidon werd dan ook op een vergelding van Hezbollah gerekend. De bevolking in Noord-Israel bracht de nacht op aanraden van het leger in schuilkelders en veiligheidskamers door.

De aanhoudende Hamas-aanslagen in Israel hebben gisteravond een opvallende scherpe waarschuwing van Jeruzalem aan het adres van koning Hussein van Jordanië uitgelokt. Premier Yitzhak Rabin en minister van buitenlandse zaken Shimon Peres gaven een gezamelijke persconferentie waarin beiden zeiden dat Israel niet kan tolereren dat in de Jordaanse hoofdstad Amman een informatiekantoor van Hamas ongestoord kan functioneren terwijl Hamas-leden zelfmoordaanslagen in Israel plegen.

Israel zegt over informatie te beschikken dat dit Hamas-kantoor een rol speelt bij de voorbereiding van Hamas-aanslagen in Israel. In het verleden heeft Jeruzalem koning Hussein in het geheim gewaarschuwd het Hamas-kantoor in de Jordaanse hoofdstad te sluiten. Rabin en Peres hebben dat nu in het openbaar gedaan nadat een Hamas-woordvoerder in Amman de aanslag in Hadera de tweede noemde in een reeks van vijf die zijn gepland als wraak voor de moordpartij in de moskee in Hebron van 25 februari, toen 30 Palestijnen door een kolonist werden gedood.

Overigens riep Rabin de Jordaanse koning ondanks de ongebruikelijke scherpe Israelische waarschuwing van gisteravond op het vredesproces voort te zetten.

De Likud-oppositie heeft de Israelische waarschuwing aan Jordanië vandaag gehekeld als het zoeken naar een alibi voor het falen van het veiligheidsbeleid van de regering Rabin.

Intussen hebben de leiders van de Israelische Arabieren een oproep van Hamas om niet meer in bussen te reizen naast zich neergelegd.