Pakhoed blaast Franse acquisitie af

De overname van de Franse chemicaliëndistributeur Lambert Rivière door Univar Europe (51 procent Univar Corporation, 49 procent Pakhoed) gaat niet door.

De onderhandelingen met de meerderheidsaandeelhouder van Lambert, de familie Halliez die 80 procent van de aandelen bezit, hebben niet tot overeenstemming geleid, zo maakte Pakhoed vanochtend bekend.

In januari liet Pakhoed weten dat er een intentieverklaring was ondertekend voor de overdracht van het meerderheidsbelang. Afhankelijk van een definitief akkoord wilde Univar Europe ook een bod uitbrengen op de resterende aandelen, die op de Parijse beurs staan genoteerd. Pakhoed wilde vanochtend niet zeggen waarom de acquisitie op het laatste nippertje is afgeketst. Volgens financiëel-directeur drs P. Pellenaars vormt het onderzoek in de boeken van Lambert “slechts één van de redenen” voor het niet doorgaan van de overname. Welke andere motieven speelden, wilde hij niet mededelen omdat was afgesproken daarover geen mededelingen te doen.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werd het nieuws over het niet doorgaan van de als veelbelovend beschouwde acquisitie gelaten ontvangen. Begin maart haalde het Rotterdamse tank- en havenconcern met een claimemissie 140 miljoen gulden binnen, grotendeels bedoeld voor de financiering van de overname van Lambert. Pellenaar benadrukt echter dat de opbrengst van de emissie ook was bedoeld voor de financiering van andere acquisities.