'Navo zal niet langer aarzelen'; Boutros-Ghali dreigt weer met luchtaanvallen

MADRID, 15 APRIL. De secretaris-generaal van de VN, Boutros-Ghali, heeft gisteren herhaald dat de NAVO “niet langer zal aarzelen” VN-personeel luchtsteun te geven als de veiligheid van blauwhelmen en militaire waarnemers van de VN in Bosnie gevaar loopt.

Boutros-Ghali reageerde met zijn opmerking op het optreden van de Bosnische Serviers tegen militairen van de VN-vredesmacht UNPROFOR en militaire waarnemers van de VN in Bosnie. “Wij hebben de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de vredestroepen in ex-Joegoslavie en we zullen niet aarzelen om luchtsteun te vragen als de veiligheid van onze troepen wordt bedreigd”, zo zei Boutros-Ghali in Madrid.

Een VN-woordvoerder, zo schrijft onze correspondent in New York, bestempelde gisteren de acties van de Bosnische Serviers als “volkomen onaanvaardbaar”. “UNPROFOR voert geen oorlog en wij proberen met alle macht naar de onderhandelingstafel terug te keren”, aldus de woordvoerder, Joe Sills. “Wij willen geen oorlog met wie dan ook.” Hij maakte duidelijk dat het tegenhouden, en in sommige gevallen het aanhouden van VN-personeel in Bosnie in New York zeer hoog wordt opgenomen. Ook de Amerikaanse president Clinton uitte zich gisteren over het optreden van de Bosnische Serviers. Tijdens een korte persconferentie in het Witte Huis zei Clinton dat de Bosnische Serviers “een vergissing” maken als ze de VN-vredesmacht UNPROFOR en de NAVO beschouwen als “een vijandige strijdende partij”. Hij voegde daaraan toe het optreden van de Serviers te beschouwen als een poging, de VN en de NAVO onder druk te zetten. Volgens waarnemers klonk de verklaring van de Amerikaanse president zowel bezorgd als voorzichtig.

De Europese veiligheidsconferentie (CVSE) liet gisteren weten “diep bezorgd” te zijn over de ontwikkelingen in Bosnie. Dat stond in een verklaring van de ministers van buitenlandse zaken van de 'CVSE-trojka', Hongarije, Italie en Zweden. “Er lijken geen signalen in zicht die wijzen op vooruitgang” in de Bosnische crisis, zo voegden de drie ministers daaraan toe. (Reuter, AFP, AP)