Mensenvlees met chocoladesaus

In de keuken wordt gekookt en gebakken: lasagne, gehaktballen, pannekoeken en tosti's. Maar er is meer mogelijk: gerechten waar je niet zo snel aan denkt. Een aardappelpureevulkaan bijvoorbeeld. Of gebakken mier. Of mensenvlees met chocoladesaus.

Op een dag in het midden van de vorige eeuw zat, op een mooi tropisch eiland, een Frans ontdekkingsreiziger samen met een kannibaal in de schaduw van een bananenboom.

Opeens trok de nieuwsgierige Fransman de stoute schoenen aan en vroeg aan zijn vriend hoe dat nu eigenlijk smaakte, zo'n hapje gebakken mens. De vriendelijke menseneter keek omhoog, dacht even na en zei dat het net zo lekker was als een gebraden banaan. De Fransman schreef het later op in een dik boek en dat is het beste bewijs dat hij zelf niet eindigde als een banaan.

Wil je vanavond nog weten hoe je tante of je neefje smaakt dan moet je snel een paar gewone, rijpe bananen kopen. Om te beginnen steek je de oven aan (200 graden) en daarin leg je, zonder er verder ook maar iets aan te doen de bananen, met schil en al. Na twintig minuten kijken of ze gaar zijn; als de schil helemaal zwart geblakerd is mogen ze eruit. De bananen voorzichtig open snijden en met een lepel het zachte warme vruchtvlees eruit scheppen. Er is ook wat bananensap uit de schil gelekt, maar dat is niet lekker en mag niet meedoen.

Intussen, want in een keuken doe je alles tegelijk, heb je ook twee bittere repen chocola gesmolten. Nooit direct boven het vuur, dan hou je niets anders over dan een verbrande korst. Het moet in een pannetje dat in een pannetje met heet water staat. Het lekkerst wordt het als je er een half kopje oude, zwarte koffie bij gooit. Tenslotte giet je de chocoladesaus op de bananenmoes. Bij de eerste hap al is het geen geheim meer voor je hoe mensenvlees met chocoladesaus smaakt.

    • Philip Mechanicus