Libero H. schiet als raket over obstakels

's-HERTOGENBOSCH, 15 APRIL. De stemming wilde er gisteravond maar langzaam inkomen bij de eerste wedstrijd van de Wereldbekerfinale. Ook als Roelof Bril en Jennie Zoer foutloze ritten laten zien, komt er niet meer dan een beleefd applaus. Maar wanneer Jos Lansink als vijf na laatste starter de piste binnengaloppeert, heerst er onmiddellijk spanning. Deze eerste wedstrijd is een zogenaamd jachtparcours, waarbij alle gemaakte springfouten worden omgerekend in strafseconden. Libero H moet het uiterste aan rekvermogen van zijn atletische lichaam vergen. Dubbelsprong nummer vier bestaat uit twee brede hindernissen, gewoonlijk niet zijn favoriete combinatie. Maar het lijkt alsof hij afgeschoten wordt, met zoveel kracht overwint de hengst de sprongen. Even tikt Libero tegen de bovenste boom aan van hindernis vijf. Het publiek houdt de adem in, maar de vrees blijkt ongegrond: alles blijft liggen. Scherp wendend draait Libero probleemloos verder naar de volgende oxer, totdat het publiek langzaam in de droom durft te geloven: hier wordt de winnende rit neergezet door de Nederlands favoriet met zijn al weken in grote vorm verkerende hengst.

Lansink is een vakman. Zijn gezicht is nog geconcentreerd en vertoont slechts een flauwe glimlach wanneer hij de ring uitgaloppeert. Zijn eerste zorg geldt het paard. Libero krijgt meteen een suikerklontje, een deken over de bezwete ledematen en liefkozende harde klappen op de hals. Lansink geeft zijn verzorger de opdracht van hoofdstel te wisselen voor de prijsuitreiking. “Wat sprong dat paard”, kan hij alleen maar mompelen. “Met vijf korte galopsprongen is Libero vaak nog sneller dan een paard dat vier grotere galopsprongen maakt”, probeert Lansink het succes te verklaren. Het parcours vond hij vooral moeilijk vanwege de lengte: “Dat vergt maximale concentratie. Gedeeltelijk bepaal je je eigen moeilijkheden door bij de wendingen die je rijdt tijdwinst te boeken.”

Hans Horn, werkgever van Lansink en eigenaar van Libero H, lacht voorzichtig. Er is de laatste tijd geen parcours geweest waar Libero niet probleemloos overheen kwam. “Er is nog niets gewonnen”, relativeert Horn, “er volgen nog vier omlopen.” Maar gevaarlijke kanshebbers staan op een vrijwel kansloze achterstand. Met die gedachte kan Lansink vandaag ontspannen aan de tweede ronde beginnen.

    • Claartje van Andel