Kwartaalwinst Océ 60 procent hoger

De Venlose producent van kopieerapparatuur Océ-Van der Grinten heeft in de eerste drie maanden van 1994 een 60 procent hogere winst geboekt.

Het netto resultaat bedroeg 17,5 miljoen tegen 10,8 miljoen gulden in dezelfde periode van 1993.

Bij deze verbetering van het resultaat moet wel worden bedacht dat in het eerste kwartaal van 1993 de winst met 49 procent slonk wegens de moeilijke economische omstandigheden in Europa en de nadelige invloed van de sterke gulden ten opzichte van vooral de Franse franc. Océ zit dus nog niet op zijn winstniveau van het eerste kwartaal van 1992 (21,1 miljoen gulden).

In de laatste drie maanden was bij Océ-Van der Grinten sprake van “een krachtig herstel”, aldus algemeen directeur J. Pennings op 17 februari bij de presentatie van het jaarverslag. Toen ging de winst al flink omhoog. De omzet steeg in het eerste kwartaal van 1994 van 631 miljoen tot 674 miljoen gulden. Daarin zat een positieve invloed van valutawijzigingen van circa 1 procent. De omzet ontwikkelde zich zowel in de tekenkamer- als in de kantoormarkt positief.

Aan apparatuur voor tekenkamers verkocht Océ voor 284 miljoen gulden, 4 procent meer dan in de eerste drie maanden van 1993 (geschoond voor wisselkoerseffecten 2 procent). Vooral de eind vorig jaar geïntroduceerde nieuwe machines zoals de Océ 7600 en 9500 leverden een belangrijke bijdrage. Op de kantoormarkt zette Océ negen procent meer om (390 miljoen gulden).

Het bedrijfsresultaat van Océ verbeterde in het eerste kwartaal van 36,6 miljoen tot 42,5 miljoen gulden.