Koerswijziging CDA verbaast Bolkestein

DEN HAAG, 15 APRIL. VVD-lijsttrekker F. Bolkestein is net als zijn PvdA-collega W. Kok verbaasd over kritiek van premier Lubbers op de koers van de PvdA en zijn voorkeur voor een coalitie van CDA met VVD en D66.

Bolkestein zei gisteren de plotselinge verandering in de strategie van het CDA niet te begrijpen. “Nog niet zo lang geleden was Lubbers vriendelijk over het PvdA-program. Hij zei toen in Rotterdam aan de Erasmus universiteit dat het voor de hand zou liggen dat de huidige coalitie, aangevuld met D66, door zou regeren.”

De VVD-lijsttrekker vraagt zich af of Lubbers zelf wel weet wat hij wil. “Dat hij nu vraagtekens zet bij het PvdA verkiezingsprogramma kan ik begrijpen. Dat zou ik ook doen. Als hij dan vervolgens zegt dat hij bevreesd is dat de goede resultaten van de afgelopen periode zouden wegspoelen in de komende tijd, ben ik zo vrij te vragen: welke goede resultaten?”

Bolkestein weet niet goed wat hij aan moet met de uitstoken hand van Lubbers. “Staatssecretaris Heerma en het CDA-Kamerlid Van der Linden zeggen dat ze, als ze onder veertig zetels zakken, dan toch maar liever in de oppositie zitten. Ik vraag mij af: wat moeten de mensen die op het CDA willen stemmen daarvan denken. Misschien dat Lubbers dacht: met de VVD weet ik tenminste waar ik aan toe ben. Dat is natuurlijk wel wat anders dan enige tijd geleden, toen hij zei: de VVD maakt de indruk een partij te zijn die zich isoleert, die zich keert tegen alle andere partijen.”