IRT liet 25 ton softdrugs op de markt brengen

AMSTERDAM, 15 APRIL. Door de infiltratie-methodes van het Interregionaal rechercheteam (IRT) Noord-Holland/Utrecht is ongeveer 25.000 kilo weed uit Colombia op de markt gebracht.

Dit heeft de Amsterdamse IRT-officier van justitie Van Capelle vorige week dinsdag laten weten aan hoofdofficier van justitie Vrakking en procureur-generaal Van Randwijck. Volgens de Amsterdamse persofficier van justitie Kortenhorst diende het ambtsbericht als een nuancering van een eerder schrijven van Van Capelle, dat de indruk had gewekt dat alle partijen hasj die het IRT met behulp van een informant invoerde door de politie zouden zijn onderschept.

De Kamerleden Kohnstamm (D66) en Dijkstal (VVD) hebben minister Hirsch Ballin (justitie) inmiddels om opheldering gevraagd over het schrijven van Van Capelle, dat gisteren uitlekte via de Amsterdamse krant Het Parool. De Kamerleden willen weten waarom de minister hier niets over heeft gezegd, terwijl hij de brief van Van Capelle wel al voor het Kamerdebat van vorige week dinsdag zou hebben gezien. Het Kamerlid Van der Heijden (CDA) is niet van mening dat Hirsch Ballin iets kan worden verweten omdat de informatie over de werkmethode van het IRT in het geheime deel staat van het rapport van de Commissie-Wierenga. Van der Heijden wijst erop dat Stoffelen (PvdA) in het Kamerdebat al had laten weten dat hem uit “eigen nieuwsgaring” bekend was dat er soft drugs op de markt waren gebracht. “Kohnstamm heeft daarop Stoffelen aangevallen, maar niets aan de bewindslieden hierover gevraagd. Hij kan zich dus niet beklagen over gebrek aan informatie”, aldus Van der Heijden.

Van der Heijden noemt het dubieus dat justitie en politie in Amsterdam maar blijven doorgaan om rekeningen te vereffenen via het 'lekken' van stukken. Vrakking en Van Randwijck worden volgende week op het ministerie van justitie verwacht voor een functioneringsgesprek. Op het ministerie van justitie is de verwachting dat er meer gesprekken nodig zijn. Ambtenaren van het departement zeggen te hebben verwacht dat Vrakking en Van Randwijck, na de ernstige kritiek die Hirsch Ballin vorige week heeft geuit over het optreden van de leiding van het OM, zelf zouden hebben besloten op te stappen. Hoofdcommissaris Nordholt heeft maandag bij minister Van Thijn een functioneringsgesprek.