Internatio wil belang in ECT vasthouden

ROTTERDAM, 15 APRIL. Internatio-Müller blijft een groot belang houden in het containeroverslagbedrijf ECT. Dat heeft het Rotterdamse installatie- en handelsconcern gisteren bekendgemaakt bij de toelichting op de jaarcijfers.

Internatio heeft enige tijd overwogen het ECT-belang af te stoten of te verkleinen, omdat het concern nauwelijks iets meer heeft van het havenbedrijf van vroeger. Het concern genereert tegenwoordig in installatietechniek en de groothandel in farmaceutische en drogisterijprodukten 80 procent van zijn omzet.

Wel krimpt Internatio's belang in ECT binnenkort van 44 tot 30,56 procent door toetreding van het havenbedrijf Pakhoed tot de ECT-aandeelhouders (ook Nedlloyd en de Nederlandse Spoorwegen). Met hen investeert Internatio 100 miljoen gulden in acht nieuwe diepwater-terminals van ECT op de Maasvlakte. “Wij hebben daar het volste vertrouwen in”, verklaarde Internatio-voorzitter P.J. Groenenboom gisteren. “Er ligt een doorwrocht plan op tafel om de concurrentie aan te gaan met andere havens in Europa en Zuidoost-Azië.”

De omzet van Internatio-Müller steeg vorig jaar van 2,8 miljard naar 2,9 miljard gulden. De winst nam in dezelfde periode met 54 procent naar 46,4 miljoen, ondanks 12 miljoen aan bijzonder lasten wegens reorganisaties. Internatio verwacht dit jaar verdere verbetering van het resultaat. Het bestuur stelt voor een dividend van 2,20 per aandeel uit te keren. Vorig jaar was dat nog een gulden.

Groenenboom noemde 1993 wegens verandering van de bedrijfscultuur en kostenbesparingen zeer belangrijk voor Internatio. Het topkader van het bedrijf (zo'n man of vijftig) wordt volgens Groenenboom meer dan vroeger beoordeeld op prestaties en daarnaar gehonoreerd. Mede door die cultuuromslag werd een het verlies van 120 miljoen uit 1991 al in 1992 omgebogen in een winst van 30 miljoen.

Het rendement op het eigen vermogen bedroeg het afgelopen jaar 14,8 procent. Daarmee komt men dicht in de buurt van de 15 procent die Internatio nastreeft. De installatie-activiteiten hebben afgelopen jaar onder druk gestaan, terwijl de handelspoot floreerde.