Homo's mogen, travestieten niet

Politici en seks, het is als journalistiek thema nog altijd het exclusieve terrein van de roddelbladen.

Politici delen met andere bekende Nederlanders het voorrecht dat daarin zonder hen over hen wordt geschreven. Sinds deze week is dat anders. Sextant, het periodiek van de NVSH, de aloude Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming, wijdt een themanummer aan 'Sex en politiek'. Kamerleden van de vier grote partijen en GroenLinks geven daarin - meer of minder vrijmoedig - hun opvattingen over seksualiteit.

Ina Brouwer, duo-lijsttrekker van GroenLinks, toont zich gelukkig dat de Nederlandse Kamerleden niet zo 'seksloos' zijn als hun Britse collega's. “Daar moet alles geheim want de Engelse politicus moet beantwoorden aan het stereotype beeld van de seksloze, keurige man”, zegt ze. De verhoudingen in het Nederlandse parlement zijn volgens haar veel meer ontspannen.

Of je als Kamerlid homoseksueel kunt zijn, wil Sextant weten. Geen probleem, zo oordelen de Kamerleden. Volgens Ina Brouwer is het zelfs zo dat “het in de politiek beter mogelijk is om openlijk homo te zijn dan in grote delen van het bedrijfsleven”. Marian Soutendijk, Kamerlid voor het CDA mag de - overigens irrelevante - vraag beantwoorden hoeveel homoseksuele kamerleden haar fractie telt. Ze weet het niet, maar ze wil wel kwijt dat ze toevallig naast een homoseksuele collega zit met wie ze “een uitstekende werkrelatie” heeft.

Sextant gaat verder. Of Kamerleden een travestiet in hun midden zouden toelaten. Voor het CDA is daarmee de grens bereikt. “Wij maken wel een probleem van vrouwenkleren”, zegt Soutendijk. D66'er Gerrit-Jan Wolffensperger zegt geen 'hang-ups' te hebben over de seksuele voorkeur van Kamerleden. Hij heeft de overtuiging dat “naarmate iemand zich vrijelijker kan uitleven volgens zijn seksuele aard, iemand ook een completer mens wordt. En een compleet mens is een voorwaarde om een goed politicus te zijn”.

Ze zijn niet anders dan hun kiezers, is de houding van de Kamerleden. Dus kan Ina Brouwer ook vrijelijk kwijt dat ze het in haar werk “ook erg spannend vind al die politieke macho's en haantjes een beetje uit te dagen...” (KvdM)

    • Kees van der Malen
    • Derk-Jan Eppink