Disney's Michael Eisner best betaalde directeur

ROTTERDAM, 15 APRIL. Michael Eisner, president-directeur van The Walt Disney Company, kreeg vorig jaar een salaris van 406 miljoen gulden. Dat is de hoogste betaling van een bedrijf aan een werknemer uit de geschiedenis, zo meldt het blad BusinessWeek.

Eisners salaris ligt globaal vier maal hoger dan de op een na best betaalde directeur ter wereld, Sanford Weill van Traveller Corporation. Weill toucheerde vorig jaar ruim 105 miljoen gulden. Nummer drie is Joseph Hyde III, directeur van het nauwelijks bekende Autozone Incorporated in Memphis, dat handelt in auto-onderdelen. De volgende in de optocht is Charles Mathewson, topman van de International Game Technology. Dit bedrijf in Reno (Nevada) vervaardigt pokerspelletjes voor de video.

Eisner, sedert lang te vinden in de top-tien van meest verdienende directeuren, zag zijn salaris vorig jaar stijgen ondanks een duikeling van de winst van zijn bedrijf met 63 procent tot slechts 600 miljoen gulden. Dat is niet gek veel meer dan wat Eisner zelf mee naar huis nam.

De winst van Disney kelderde vooral door de narigheid met Euro Disney, het buiten Parijs gelegen pretpark. Het grootste deel van Eisners salaris werd uitgekeerd in langlopende aandelen.

Vorige maand werd een akkoord bereikt over een financiële herstructurering van het amusementspark bij Parijs om de toekomst van het in ernstige problemen geraakte bedrijf te verzekeren. Het akkoord werd bereikt tussen het Amerikaanse moederbedrijf en een comité van banken. Euro Disney, dat over het boekjaar 1992/93 een verlies leed van 5,3 miljard franc, ongeveer 900 miljoen dollar, hoopt dat het herstructureringsplan in 1995 leidt tot winstgevende exploitatie. Euro Disney's totale schuld beloopt 20,3 miljard francs, ongeveer 3,4 miljard dollar. Het moederbedrijf Walt Disney, dat 49 procent van de aandelen van Euro Disney bezit, dreigde eerder alle financiële steun aan het bedrijf stop te zetten als niet uiterlijk op 31 maart een akkoord met de betrokken banken zou zijn bereikt.