Dertig leden Rode Kruis bij slachting in Rwanda gedood

KIGALI/GENÈVE, 15 APRIL. Zeker dertig leden van het Rwandese Rode Kruis zijn de afgelopen acht dagen bij de massamoorden in Kigali gedood. Dat heeft het Internationale Rode Kruis gisteren in Genève bekendgemaakt. Intussen gaat de strijd tussen het regeringsleger en de rebellen van het Rwandese Patriottische Front (RPF) onverminderd door.

De Verenigde Naties maakten vandaag bekend dat in overleg met de regering in Kigali en met het RPF, de VN-blauwhelmen nog 24 uur extra de tijd krijgen om buitenlanders te evacueren. Oorspronkelijk had het RPF, dat voornamelijk uit Tutsi's bestaat, gezegd alle buitenlandse troepen na gisteravond als vijandig te beschouwen. En bendes Hutu-militairen, dronken door grote hoeveelheden bananenbier, dreigden gisteren buitenlanders te doden die hun wijk zouden betreden.

Hoeveel buitenlanders (hulpverleners, diplomaten etc.) zich nog in het verscheurde Afrikaanse land bevinden is onzeker. Vaststaat dat het om een zeer klein aantal gaat en mogelijk ook om mensen die Rwanda niet willen verlaten.

Het overgrote deel van de buitenlanders, enige duizenden in totaal, werd de afgelopen dagen door Franse en Belgische para's in dienst van de Verenigde Naties geëvacueerd. België kondigde gisteren aan zijn 440 parachutisten na beëindiging van de evacuatie onmiddellijk uit Rwanda terug te zulen halen.

De meeste Belgische para's bevinden zich nu op het vliegveld van Kigali, dat ook onder vuur ligt. Onduidelijk is daarom of de verdere evacuatie per vliegtuig of over land zal plaatshebben. Bij de eerste gevechten, vorige week, werden tien Belgische blauwhelmen vermoord. Ook zes Belgische burgers zijn om het leven gekomen.

Het Rode Kruis leed met de dood van dertig medewerkers het grootste verlies aan mensenlevens in één incident in de geschiedenis van de organisatie. Een woordvoerder in Genève zei te vrezen dat het dodental verder zal stijgen. “Onze medewerkers werden vermoord toen zij families, vrienden en buitenlanders hielpen in de golf van geweld die door Kigali trok.” Het Rode Kruis heeft dertien van zijn veertien internationale medewerkers uit Rwanda teruggetrokken.

De burgeroorlog in Rwanda, die vorige week woensdag na oplaaide nadat de (Hutu-) presidenten van Rwanda en Burundi werden gedood doordat hun vliegtuig werd neergeschoten, heeft zich gaandeweg ontwikkeld tot een etnische strijd tussen de Hutu-meerderheid en de Tutsi-minderheid, heeft in acht dagen tijd volgens een voorzichtige schatting aan 20.000 mensen het leven gekost.

Waarnemers verwachten dat het goed getrainde en goed bewapende RPF heel Kigali in handen zal krijgen. Het RPF zegt de “vrede te willlen herstellen” om een einde te maken aan de moordpartijen die de Hutu's de afgelopen dagen onder de Tutsi's uitvoerden.

De Verenigde Naties besloten woensdag de VN-operatie in Rwanda (nog) niet te beëindigen, ondanks de terugtrekking van de Belgische para's. De commandant van de VN-vredesmacht, generaal Romeo Dallaire, pendelt tussen de twee partijen om te proberen een staakt-het-vuren tot stand te brengen, maar tot nu toe zonder enig resultaat. Het RPF liet gisteren weten van een bestand voorlopig niets te willen weten, omdat ze niet willen praten met met “moordenaars”. Uit de Rwandese hoofdstad is een grote vluchtelingenstroom naar Burundiop gang gekomen van Hutu's die vrezen dat de Tutsi's zullen overgaan tot wraakacties. (AP, Reuter)