Conférencier Harrie Touw (70) overleden

DEN HAAG, 15 APRIL. De conférencier Harrie Touw, beter bekend als Fred Haché uit de gelijknamige VPRO-shows in de jaren zeventig, is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

Touw, die zijn carrière begon als broodbakker, koos in 1954 voor het artiestenbestaan en werkte jarenlang met Harry's Haags Cabaret zonder daarmee landelijke bekendheid te verwerven. Ook fungeerde hij in de jaren zestig als 'opwarmer', de man die het publiek bij tv-opnamen in de goede stemming brengt alvorens het programma begint. Toen het VPRO-kwartet Wim T. Schippers, Wim van der Linden, Ruud van Hemert en Gied Jaspars in 1971 een 'robuuste rondborstige schreeuwer' zocht als hoofdpersoon voor een serie amusementsshows, herinnerde Rijk de Gooyer zich zo'n studio-optreden van Harrie Touw.

Zelf zei Touw nadien dat hij nooit veel van Fred Haché had begrepen, maar dat hij graag gebruik had gemaakt van de kans op nationale faam. Toen de shows na een paar jaar ophielden, kon hij daar nog geruime tijd op teren. Van een langspeelplaat met een keuze uit zijn uitgebreide moppenrepertoire, onder de titel Bakken aan de bar, werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Touw bleef tot in de jaren tachtig actief als moppentapper. “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd,” luidde zijn motto.