CDA buiten college van Schiedam

SCHIEDAM, 15 APRIL. Het conflict over de vorming van een nieuw college in Schiedam is opgelost. PvdA (negen zetels), VVD (vijf zetels), D66 (zes zetels) en GroenLinks (drie zetels) vormen het nieuwe college. Zij leveren alle één wethouder. De partijen konden wekenlang geen overeenstemming bereiken over de vraag wie aan het college zouden deelnemen.

CDA, GroenLinks en D66 wilden een college vormen zonder de PvdA. Die partij zit al vijftig jaar bijna onafgebroken in het college van burgemeester en wethouders. De VVD weigerde in een college zonder de PvdA plaats te nemen. Daardoor konden CDA, D66 en GroenLinks alleen door samenwerking met de Centrumdemocraten een meerderheid in de raad vormen. Hiertoe waren de partijen niet bereid.

Burgemeester Van der Loef van Vlissingen trad de afgelopen tijd op als bemiddelaar tussen de Schiedamse politieke partijen. Deze week besloten D66, GroenLinks, PvdA en VVD samen een college te vormen. De drie zittende wethouders van PvdA, D66 en GroenLinks blijven in functie, een VVD-wethouder wordt waarschijnlijk volgende week benoemd.