BTW op investeringen in Rusland blijkt misverstand

MOSKOU, 15 APRIL. De berichten over een nieuwe belasting op buitenlandse investeringen in Rusland berusten op een misverstand. Dat heeft het Russische ministerie van financiën gisteren, na een week van verwarring in Moskou, laten weten.

Vorige week meldden Westerse belastingadviseurs dat hun enkele van hun cliënten werden geconfronteerd met een heffing van 23 procent BTW op bedragen die zij in Rusland wilden investeren. Verzoeken om opheldering werden door de Russische autoriteiten verschillend beantwoord. Vice-premier Oleg Soskovets ontkende het bestaan van een nieuwe belasting, minister van economische zaken Sjochin weigerde elk commentaar en het plaatsvervangend hoofd van het staatsbelasting comité, Vladimir Zverkovski, erkende dat “de kwestie speelt”. Het ministerie van financiën beloofde de zaak uit te zoeken.

In een brief aan het Engelstalige dagblad The Moscow Times schrijft onderminister van financiën Sergej Aleksasjenko nu: “Ik wil officieel namens het ministerie van financiën verklaren dat wij geen fiscale plannen hebben met betrekking tot investeringen in de Russische economie.” De onrust bleek het gevolg van verschillen in interpretaties

Volgens een recent decreet van president Jeltsin moet er BTW worden geheven op geldleningen, omdat bedrijven elkaar in toenemende mate in lenigen zouden betalen om BTW te ontduiken. Een aantal belastinginspecteurs meent dat de belasting ook geldt op bedragen die moedermaatschappijen hun Russische vestigingen ter beschikking stellen om te investeren. “Dat is een misverstand”, aldus Aleksasjeno. “We zullen zo snel mogelijk een verduidelijking laten uitgaan, ik denk binnen een maand.”