Brinkman blijft bij Arscop tegen zin CDA-bestuur

PAG.3 HEVATEX / CENTRALE VRAAG; PAG.9 HOOFDARTIKEL

DEN HAAG, 15 APRIL. Het dagelijks bestuur van het CDA heeft zijn lijsttrekker Brinkman deze week aangeraden zijn omstreden commissariaat bij Arscop neer te leggen. Brinkman heeft dit verzoek, dat ook door leden van de CDA-fractie werd ondersteund, naast zich neergelegd omdat er volgens hem met het bedrijf niets aan de hand is. Het partijbestuur heeft zich bij de beslissing van Brinkman neergelegd. “Gegeven adviezen zijn nu niet relevant meer”, aldus de woordvoerder van het CDA-partijbestuur. “Het bestuur respecteert het besluit van Brinkman.”

Brinkman belegde gisteren een persconferentie om duidelijkheid te verschaffen over zijn betrokkenheid bij Arscop, waar de fiscale opsporings- en inspectiedienst vorige week vrijdag een inval deed. Brinkman zei na onderzoek geen reden te zien zijn in 1992 aanvaarde commissariaat bij Arscop neer te leggen. Arscop beheert gelden van een bedrijf dat sinds vorige week verdacht van belastingfraude. VVD-leider F. Bolkestein vindt dat de zaak “gesloten” is. “Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de integriteit van Brinkman”, zei hij gisteravond. De PvdA ziet 'geen aanleiding te treden in de beoordeling van Brinkman'.

Brinkman zei op zijn persconferentie dat het gerechtelijk onderzoek betrekking heeft op een periode toen hij nog geen commissaris was bij Arscop. Dit bedrijf beheert het vermogen dat Brinkmans aangetrouwde oom Arie V. verkreeg bij de verkoop van zijn onderneming Hevatex in 1989.

Brinkman zegt dat er sprake is van één verdachte, Arie V., de directeur van Hevatex. Maar het openbaar ministerie in Arnhem spreekt dit met nadruk tegen. In het onderzoek naar de belastingfraude zijn vier verdachten, onder wie Arie V. Brinkman zelf behoort niet tot de verdachten. De advocaat van Brinkman, mr. E. Vilé verklaarde eerder deze week al dat hij uit de stukken van het OM had opgemaakt dat er één verdachte was.

Volgens de juridische adviseurs van Brinkman beschikt het OM in Arnhem over “een dunne zaak”. Officier van justitie mr. S. Buist verklaarde vanmorgen desgevraagd “dat het OM niet de gewoonte heeft op basis van zeer dunne informatie een zo zwaar middel als huiszoeking toe te passen”.

Brinkman zei dat hij bij aanvaarding van het commissariaat bij Arscop geen gegevens had aangetroffen die het vermoeden van fraude gaven. Volgens het KRO-programma Reporter, dat vorige week achtergronden over het commissariaat van Brinkman bracht, had deze zich beter op de hoogte moeten stellen van de toestand bij het bedrijf en had hij moeten weten dat Hevatex in 1985 een schikking met de fiscus had getroffen. Brinkman erkende dat hij pas vorige week, bij de uitzending van het programma, hoorde van de schikking met de fiscus in verband met zwart geld.

Pag.3: KRO spreekt Brinkman tegen: geen aangifte

Maar hij wees erop dat directeur Arie V. zich zelf heeft gemeld voor een schikking. Brinkman maakte niet duidelijk of zijn oom zich volledig uit eigener beweging bij Justitie meldde of onder druk van de commissarissen toen deze van het zwarte geld op de hoogte kwamen. Tot de commissarissen behoorde de schoonvader van Brinkman die deze functie in 1992 overnam voor drie jeugdige leden van de familie.

Brinkman zei dat hij niet van deze schikking op de hoogte hoefde te zijn. Een commissaris moeten maatregelen nemen zodra deze wetenschap heeft van onregelmatigheden in een bedrijf. Het betrof in 1985 een schikking en niet een veroordeling, aldus Brinkman.

Brinkman stelt dat uit het proces-verbaal dat de Fiod opgemaakte tegen Arscop bv. blijkt dat een medewerker van de KRO aangifte heeft gedaan van mogelijke fraude. De KRO ontkent dat nadrukkelijk door erop te wijzen dat een aangifte “moet worden ondertekend” door de aangever. “Een door een KRO-medewerker ondertekend stuk kan Brinkman in het dossier nooit hebben aangetroffen”, zo stelt de KRO. Officier van justitie Buist wil niet ingaan op de vraag wie er gelijk heeft. Brinkman zei geen klacht tegen de KRO te zullen indienen. “Iemand moet de wijste zijn en ik wil dat er nu een streep onder de zaak wordt gezet”.