Bond dreigt met staking Heineken

ROTTERDAM, 15 APRIL. De kans is groot dat er eind volgende week stakingen uitbreken bij het bierconcern Heineken. Aanleiding is het mislukken gisteren van het overleg over een nieuwe CAO.

Het eindbod van Heineken werd gisteren door alle drie vakbonden afgewezen. Het was een bod voor een tweejarige CAO met een eenmalige uitkering van 1 procent voor dit jaar, een structurele loonsverhoging van 1 procent per 1 april volgend jaar en 0,5 procent per 1 oktober 1995. Ook zou de premie-spaarregeling binnen het bedrijf worden verbeterd. Onder de CAO vallen ongeveer 3.500 van de 5.000 Heineken-werknemers.

De woordvoerder van Heineken noemt het “buitengewoon jammer dat het zo gelopen is”. Volgens Heineken wezen de bonden het loonbod af, nadat overeenstemming was bereikt over maatregelen die het concern op het terrein van werkgelegenheid (uitbreiding deeltijdarbeid en werkervaringsplaatsen) wilde treffen. Heineken meent dat het eindbod “in lijn is met de beste CAO's die recentelijk in Nederland zijn afgesloten”. “We hoeven ons absoluut niet te schamen voor ons loonbod”, aldus de woordvoerder.

De bonden gaan nu de actiebereidheid onder de leden peilen. “Gaan zij akkoord met acties, dan gaat er een ultimatum aan de directie de deur uit, waarna op zijn vroegst eind volgende week de eerste acties kunnen worden gehouden”, aldus de woordvoerder van de Industriebond FNV. De bond had aanvankelijk invoering van een vierdaagse werkweek bij Heineken geëist. Toen de onderhandelingen daarop vastliepen, eiste de bond 2,5 procent loonsverhoging, overeenkomstig de verwachte inflatie voor dit jaar. “We zijn zeer teleurgesteld in de houding van de directie op het punt van de werkgelegenheid. Zeker als je kijkt naar de winstcijfers van het concern”, aldus de woordvoerder van de Industriebond FNV.

Bij de brouwerij en bottelarij van Heineken in Den Bosch (ruim 1.000 werknemers) brak gistermiddag rond half vier een twee uur durende staking uit om het CAO-overleg onder druk zetten.