'Big brother' kijkt mee op WK voetbal

ZÜRICH, 15 APRIL. De televisie gaat een rol spelen tijdens het wereldkampioenschap voetbal in de Verenigde Staten. Voor het eerst in de geschiedenis worden beelden gebuikt om overtredingen van spelers, over het hoofd gezien door de arbiter, naderhand nog te bestraffen. Blatter, algemeen secretaris van de wereldvoetbalbond (FIFA), sprak gisteren van een doorbraak. “Dit is een stap in de richting van een grotere sportiviteit en betere discipline van de spelers.”

De Zwitser gaf aan dat het straffen via tv-beelden grote gevolgen kan hebben. Tijdens Nederland-Duitsland op het WK in 1990 werden Rijkaard en Völler na een incident waarbij de Nederlander spuugde uit het veld gestuurd. Het duo werd geschorst, waardoor Völler de volgende wedstrijd miste. “De beelden hadden kunnen uitwijzen dat het protest van de Duitser terecht was”, zei Blatter.