Athene en Tirana gaan conflict bespreken

TIRANA/ATHENE, 15 APRIL. Na enkele dagen van wederzijdse verwijten hebben Griekenland en Albanië besloten volgende week te gaan praten over de aanslag, zondag, op een onderkomen van Albanese grenswachten in het zuiden van Albanië.

De Albanese president Sali Berisha reageerde gisteren positief op een Griekse oproep, het grensincident volgende week te laten bespreken door de ministers van buitenlandse zaken van de twee landen. Hij deed dat in een brief aan de Europese Unie, waarin hij vroeg om een onderzoek naar het grensincident; in de brief gaf Berisha toe dat het grensincident “mogelijk” niet - zoals de Albanezen tot nu toe hebben gesteld - het werk van Griekse militairen is geweest. In Athene is tevreden op Berisha's uitlatingen gereageerd.

Zondag drongen in het zuiden van Albanië zeven of acht mannen, volgens de Albanezen gekleed in Griekse legeruniformen, door tot in het dorp Peshkopia, waar ze een aanval pleegden op een kazerne van de Albanese grenspolitie. Ze schoten twee grenswachten dood en verwondden drie anderen alvorens naar Griekenland te ontkomen. Albanië heeft de Griekse regering verantwoordelijk gesteld voor de terroristische actie. Griekenland van zijn kant heeft elke verantwoordelijkheid afgewezen en gevraagd om een gezamenlijk onderzoek. Naar aanleiding van het incident heeft Albanië de Veiligheidsraad gevraagd Griekenland te veroordelen. Bovendien heeft Albanië een Griekse diplomaat uitgewezen, Griekenland gevraagd de staf van zijn ambassade in Tirana te halveren en de Albanese ambassadeur in Athene voor overleg naar Tirana teruggeroepen. (Reuter, AP)