Acties FNV-bond leggen bedrijven in grootmetaal plat

UTRECHT, 15 APRIL. Ruim 5.000 leden van de Industriebond FNV hebben vanmorgen in Utrecht actie gevoerd voor een nieuwe CAO in de metaal- en elektrotechnische industrie. Als gevolg daarvan kwam bij enkele bedrijven de produktie helemaal stil te liggen.

De acties zijn bedoeld om de werkgevers (verenigd in de FME) te bewegen tot een soepeler opstelling in het CAO-overleg dat maandag wordt hervat. Tussen de bonden en de FME bestaat met name onenigheid over de wijze waarop de regeling voor vervroegd uittreden moet worden aangepast, omdat die te duur dreigt te worden. De acties zijn op touw gezet door de Industriebond FNV. De andere drie bonden doen er niet aan mee.

Enkele tientallen bedrijven zijn door de acties getroffen. Bij verscheidene bedrijven, met name in de Rijnmond, kwam de produktie stil te liggen. “Er wordt hier niet gewerkt”, meldde de directie van scheepsreparatiewerf Wilton Feijenoord in Schiedam. “De produktie ligt hier grotendeels stil”, aldus de directie van machinefabriek RDM in Rotterdam.

Ook bij bedrijven elders in het land stokte de produktie. Daaronder bevonden zich Houttuin Pompen, Standard Fasel en Van Leer vaten. Andere bedrijven meldden in meer of mindere mate hinder van de acties te ondervinden. “Zestig van de 550 werknemers hebben zich afgemeld. Dat betekent een beetje improviseren, maar het is niet onoverkomelijk”, aldus de directie van rijwielfabriek Gazelle in Dieren.

De FME liet in een reactie weten de acties te betreuren. Volgens de woordvoerder van de metaalwerkgevers hebben actievoerders bij verscheidene bedrijven door blokkades werkwilligen belemmerd aan het werk te gaan. “We hopen dat we maandag tot een akkoord met de bonden komen en verdere acties uitblijven.” De Industriebond FNV keert deelnemers aan de acties een vergoeding ter hoogte van een stakingsdag uit. Ook de FME vergoedt gedupeerde lid-bedrijven een deel van de geleden schade. Geen van beide organisaties kon rond het middaguur een indicatie geven van de bedragen die daarmee gemoeid zullen zijn.

Op de manifestatie in de Veemarkthallen zei eerste onderhandelaar N. Broers van de Industriebond FNV dat “maandag alles uit de kast” gaat om een nieuwe CAO af te sluiten. “Als het kan in goed overleg. Dat is onze inzet. Lukt dat niet, dan zien we elkaar donderdag aan de poort.” Hij zei dat de bonden geen probleem hebben om dit jaar de nullijn te accepteren en ook ingestemd hebben met het beëindigen van de VUT voor werknemers met 40 dienstjaren.

Voorzitter B. van der Weg van de FNV-bond hekelde in Utrecht de opstelling van de metaalwerkgevers. Met de directie van Heineken, waar het CAO-overleg gisteren vastliep en eind volgende week stakingen dreigen, slaat de FME volgens hem “een valse noot” aan in het CAO-seizoen.