Zorgen bij Kohl over schandaal bouwwereld

BONN, 14 APRIL. Kanselier Helmut Kohl is bezorgd over de gevolgen die een dreigend faillissement van de nog spoorloze onroerend-goedmagnaat Jürgen Schneider kan krijgen voor de werkgelegenheid bij diens bouwprojecten, met name in Oostduitse steden als Leipzig.

Projectontwikkelaar Schneider bleek eerder deze week met de noorderzon vertrokken, wat tot paniek leidde op de beurs en in de bouwwereld. Hij laat een miljardenschuld achter. De Deutsche Bank heeft vandaag een strafklacht wegens bedrog tegen Schneider ingediend. De vastgoedmagnaat zou onjuiste gegevens hebben verstrekt bij het verkrijgen van een lening voor een project in Frankfurt.

Kohl heeft minister Günther Rexrodt (economische zaken, FDP) belast met de leiding van een speciale werkgroep die een faillissement en afbraak van werkgelegenheid moet helpen voorkomen. Alleen in Leipzig zou een faillissement van Schneider volgens burgemeester Hinrich Lehmann-Grube 3.000 mensen werkloos maken.

Kohls bezorgdheid wordt in verband gebracht met gemeenteraadsverkiezingen in vier Oostduitse deelstaten (12 juni) en regionale en de Bondsdagverkiezingen later dit jaar.

Schneiders in twee jaar bijeengekochte 83 luxe bouwprojecten bevinden zich veelal in het centrum van Oost- en Westduitse steden. De omvang van zijn schulden wordt geschat op 8 tot 9 miljard mark.

Het vermogen van de Schneider-groep, waarbij 2.000 mensen verspreid over een aantal besloten dochterbedrijven werken, zou circa 4 miljard belopen en geheel berusten bij Schneider en zijn vrouw, Claudia Granzow, die sinds afgelopen weekeinde eveneens onvindbaar is.

De banken kwamen vanmiddag onder leiding van de Deutsche Bank bijeen voor een inventarisatie van de toestand.

    • J.M. Bik