VOORKEUR THEATER

VOLKSVERNIETIGING OF MIJN LEVER IS ZINLOOS Derde enscenering van de tetralogie faecaliëndrama's van de onlangs overleden Oostenrijkse toneelschrijver Werner Schwab. Grimmige aflevering van een verbazingwekkend feuilleton dat regisseur Theu Boermans en zijn gezelschap De Trust met bewonderenswaardige monomanie op de planken brengen. Mooie rol van Myranda Jongeling als oude, moordlustige dame. Trusttheater t/m 14 mei. Res 020-6383990.

ALLES HEEFT ZIJN PRIJS Jenny Arean, zonder Adèle Bloemendaal, maar met verrassend nieuw repertoire en twee muzikanten op hoog niveau. 15 april Schouwburg Arnhem, 19 april Stadsschouwburg Nijmegen, 20 en 21 april Stadsschouwburg Utrecht.

REÏNCARNATIE Dolmakende machinaties rondom een absurd gegeven beheersen het leven van een professor en een wanhopige vader in Kafkaesk stuk van de Rus Grigorin Gorin. Een uitstekende enscenering en vermakelijk spel van Han Kerckhoffs en Pierre Bokma maken van deze korte lunchvoorstelling pure horror, gepresenteerd als onschuldig vermaak. 15 t/m 17 april Bellevue Amsterdam.

INTRODANS Het Arnhemse gezelschap Introdans staat steeds garant voor plezierige, goed uitgevoerde voorstellingen. Voor de jongste produktie choreografeerde Ton Wiggers "Gilles'. Een vaardig, dansant-werk dat met gevoel voor theatraliteit is gemaakt. De Zwitser Heinz Spoerli creëerde een nieuwe versie van "Blue Light'. Dat ziet er weliswaar mooi uit, maar leunt sterk op het idioom van Hans van Manen en Nils Christe. 15 april AT&T Danstheater Den Haag, 21 april Schouwburg Hengelo.

NORA, EEN POPPENHUIS Trage en ijle enscenering van Dirk Tanghe van Ibsens stuk over een emanciperende vrouw. Helder en subtiel, net als het zonnig-gele decor van Bart Clement. Mooi spel van Karin Tanghe als de titelheldin. Zo volgzaam als ze begint, zo genadeloos eindigt ze en toch is al wat zich tussen die uitersten afspeelt geloofwaardig. 15, 16 april Stadsschouwburg Utrecht, 18 t/m 21 april De Nieuwe La Mar Amsterdam.

EEN VROUW VAN NIETS Jasperina de Jong speelt solotoneel: twee monologen van Alan Bennett waarin met grote zorg en precisie twee treurige vrouwenlevens worden getekend. 16 april Schouwburg Rijswijk, 19 april Stadsschouwburg Heerlen, 20 april De Oranjerie Roermond, 21 april De Blauwe Kei Veghel.

ANDERMANS EILAND Diederik van Vleuten en Arie van der Wulp met surrealistische cabaretscènes, jeugdherinneringen en vrolijke imitaties. 15 april De Vest Alkmaar, 21 april Odeon Zwolle.

COPPELIA Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen toert de komende maanden door Nederland met "Coppelia', een populair klassiek werk uit 1870. Maar het betreft hier een niet zó oude versie van de Franse danser/balletmeester Attilio Labis. Het is een frisse produktie die naar een hoog niveau wordt getild door de briljante dansers van het Belgische gezelschap. 16 april Stadsschouwburg Arnhem.

SILICONE KITTY Veelzijdige uitstalkast van de vocale kwaliteiten van J.J.C. alias Marlies Helder, met eigen repertoire in het Engels, Duits, Frans en Nederlands, en drie al even stijlvaste muzikanten. 15 april De Poorterij Zaltbommel, 16 april Twentse Schouwburg Enschede, 20 april Romein Leeuwarden.

FACETTEN Krisztina de Châtels nieuwe choreografie is een adembenemende synthese tussen gekende, maar vooral onbekende aspecten. "Facetten' is een subtiele en tevens onbarmhartige analyse, die op een dramatische wijze toont hoe complex menselijke gevoelens en reacties zijn. Het magistrale werk is gemaakt op muziek van Ludwig van Beethoven, vertolkt door de musici Bernd Brackman en Rudolf Nottrot. 15 april Stadsgehoorzaal Kampen, 19 april De Kolk Assen, 20 april 't Speelhuis Helmond, 21 april De Purmaryn Purmerend.

EN VERDER: De vrouw van de zanger met Brigitte Kaandorp en Ingeborg Elzevier: 15 april Passagetheater Schiedam, 16 april Schouwburg Tilburg, 19 april De Hanzehof Zutphen, 20 april Schouwburg Gouda, 21 april Stadsschouwburg Groningen; De heldenlul met Erik van Muiswinkel en Margôt Ros: 15 april Schouwburg Hengelo, 16 april Stadstheater Zoetermeer, 20 april De Blauwe Kei Veghel, 21 april Schouwburg Rijswijk; Scherzo door Mini & Maxi en negen musici: 15, 16 april Schouwburg IJmuiden, 19, 20 april De Nieuwe Doelen Gorinchem; Blind man's dream van Montezuma's Revenge: 15, 16 april Diligentia Den Haag, 19 april Meervaart Amsterdam, 20 april De Vest Alkmaar, 21 april De Leest Waalwijk; De olifantsdracht door Han Römer en Titus Tiel Groenestege: 16 april De Stoep Spijkenisse, 19 april Stadsschouwburg Eindfhoven, 20 april De Munt Weert, 21 april Stadsgehoorzaal Vlaardingen; De zeespiegel van Vincent Bijlo: 14 april Stadsgehoorzaal Vlaardingen; Rot is liefde van Jan Rot: 20 april De Kattendans Bergeijk, 21 april De Meervaart Amsterdam.