VOORKEUR MUZIEK

JOHANN Th. LEMCKERT Johann Th. Lemckert viert op 18 april 20u15 met een jubileumconcert in de Rotterdamse Laurenskerk het feit dat hij op 1 mei as 25 jaar organist is van deze kerk. Pas sinds kort, na de afbraak van het Rotterdamse luchtspoor, is het stil in deze kerk zodat men ongestoord van de muziek kan genieten. Mmv het koor Quod Libet olv Ad de Groot klinkt een gevarieerd programma met muziek van Telemann, Bach, Kittel, Franck (Grande Pièce Symphonique), Tournemire, Messiaen en Lemckert.

DE NEUS De Kameropera Moskou geeft 14 april 20u15 in de Groningse Stadsschouwburg een eenmalige uitvoering van de satirische opera De Neus van Sjostakowitsj naar het verhaal van Gogol. De regie van de voorstelling is van Boris Prokrovski, in 1972 de oprichter van het gezelschap.

NIEUW EN SPEELBAAR Voor de 2 miljoenNederlanders die zich actief met muziek bezighouden organiseren de Vereniging Huismuziek, het Repertoire Informatiecentrum Muziek en Donemus op 18 april van 10-16u in het gebouw K&W, Mariaplaats 28 in Utrecht, een manifestatie waarbij men zich kan oriënteren op eigentijdse en voor amateurs speelbare muziek. Er zijn workshops van tien componisten voor ensembles en solisten en ter plaatse samengestelde ensembles. Er is een informatiemarkt, een inleiding door prof S. J. Doorman en een concert van het blaaskwintet Terra. Deelnemers betalen 40 gulden, toehoorders 25 gulden. Inl 030-302301.

JORRIT DIJKSTRA Altsaxofonist Jorrit Dijkstra maakte in 1992 een mooie cd en gaat met bassist Mischa Kool, slagwerker Steve Argüelles en gast Stuart Hall (gitaar, viool, banjo) bewijzen dat het nog spannender kan. 14 apr BIMhuis Amsterdam, 15 apr HJC Haarlem, 16 apr De Waag Leiden, 17 apr Kerk Garnwerd ('s middags), 20 apr Hopper Antwerpen, 21 apr Boulevard Breda.

FIVE UP HIGH Een nieuwe Nederlandse jazzgroep met veel talent: Ben Herman en Jasper Blom (saxofoons), Marius Beets (contrabas), Juraj Stanik (piano) en Joost Patocka (drums). 16 apr De Weyer Boxmeer, 17 apr Doelencafé Rotterdam ('s middags), 17 apr Verkadehuis Roosendaal, 18 apr Parker's Amsterdam, 19 apr Dambert Gent (B), 20 apr Kaasbeurs Alkmaar, 21 apr De Burcht Leiden.

GEORGE CLINTON De grootmeester van de funk brengt zijn twintigkoppige band naar Nederland, voor tenminste twee uur P-funk in de zelf gevestigde traditie van Parliament en Funkadelic. 14 april Oosterpoort, Groningen, 15 april Paradiso, Amsterdam.

PAUL WELLER De vroegere punkzanger van The Jam maakte met "Wild Wood' een blanke soulplaat met onmiskenbare jaren zeventig-sfeer. 16 april Paradiso, Amsterdam.

COUNTING CROWES Voormalige straatmuzikanten haalden een pet vol geld binnen, nadat hun debuutalbum "August And Everything After' in de top tien van de Amerikaanse cd-lijst terecht kwam. Fraaie akoestische pop tussen R.E.M. en onze eigen Blue Guitars. 16 april Melkweg, Amsterdam.

GARTH BROOKS Niet zijn gladde countrymuziek, maar de opwindende show schijnt deze ideale schoonzoon met de one cowboyhoed boven de middelmaat uit te tillen. 17 april Ahoy, Rotterdam.