VOORKEUR MUSEA

ANTON CORBIJN De Nederlandse fotograaf Anton Corbijn maakte grofkorrelige zwart-wit portretten van popsterren en andere beroemdheden. Oa Miles Davis, Nick Cave, Captain Beefheart en Sinéad O'Connor. T/m 15 mei. Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u.

MONDRIAAN De openingstentoonstelling van het Mondriaanjaar 1994 is een ode aan Mondriaans vroege werk, dat tussen 1892 en 1911 in en om Amsterdam ontstond. Met de latere schilder van geometrisch-abstracte composities zakt men de Amstel, het Gein en de Waver af en dwaalt men door het polderlandschap. T/m 15 mei. Gemeentearchief Amsterdam, Amsteldijk 67, Amsterdam. Ma t/m za 11-17u, zo 13-17u.

MARMER IN BEELD Het Allard Pierson Museum viert haar zestigjarig bestaan door de natuurlijke menselijke vorm, zoals die weergaloos tot uitdrukking komt in de Griekse beelden, opnieuw tot ideaal te verheffen. T/m 19 juni. Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam. Di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u.

PUVIS DE CHAVANNES In de tweede helft van de 19de eeuw was Pierre Puvis de Chavannes (1824-1898) een van de populairste kunstenaars. Zijn tekeningen en schilderijen van serene vrouwen in klassieke gewaden, zijn allegorische wand- en plafonddecoraties werden geroemd door kunstenaars als Van Gogh, Seurat, Gauguin en Picasso. T/m 29 mei. Van Goghmuseum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Ma t/m za 10-17u, zo 13-17u.

ISLAMITISCHE KUNST In de kelders van het Rotterdamse Museum voor Volkenkunde zijn rijke schatten uit de islamatische cultuur verborgen, waaronder wandkleden, kalligrafieën en virtuoze staaltjes lakwerk. Een deel van deze collectie ziet nu eindelijk het daglicht in een semi-permanente tentoonstelling. T/m 6 jan. 1996. Museum voor Volkenkunde, Willemskade 25, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

SOVJET-ARCHITECTUUR Zwevende steden, slanke wolkenkrabbers, paradijselijke kuuroorden en monumentale sovjet-paleizen: de visioenen van de Sovjet-architecten waren grootser en meeslepender dan die van andere avantgardisten. T/m 15 mei. Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

EN VERDER: Het Naakt in de Nederlandse 20ste-eeuwse schilderkunst t/m 24 april in Museum de Wieger in Deurne; Sollicitatiegesprekken van Martin Kippenberger t/m 24 april in het Museum Boymans-Van Beuningen in Rotterdam; Kat en muis, Art Spiegelman's Maus t/m 14 aug in het Joods Historisch Museum in Amsterdam; Langs de Niger t/m 8 mei in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden.