VOORKEUR GALERIES

STEFAN BANZ In de Bloom Gallery toont Stefan Banz (Luzern, 1961) grote foto's van Zwitserse landschappen. Bruine koeien, een kabelbaan en alpenweiden; het zijn bekende kalenderblad-onderwerpen, maar door de ongewone standpunten, vreemde details en onconventionele compositie onstaat een absurde sfeer. T/m 21 april. Bloemstraat 159, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

ABSALON en ELAINE REICHEK Smetteloos witte eenpersoons-verblijfsruimten, ooit bedoeld om te worden gebouwd en ontworpen door de Franse kunstenaar Absalon (1964-1993), staan nu als modellen (schaal 1:1) in de tentoonstellingsruimten van De Appel. Absalons "cellules' lijken een terugtocht uit het sociale leven te symboliseren. De Amerikaanse Reichek toont in combinatie met sterk uitvergrote foto's van wigwams haar eigen breisels die dezelfde motieven en kleuren vertonen als de tenten. De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam. T/m 8 mei. Di t/m zo 12-17u.

DANI TULL Jonge Amerikaanse Westcoast-kunst van Dani Tull vult de wanden bij Torch in Amsterdam. Ogenschijnlijk lieve kinderboekillustraties in zoete kleuren heeft Tull vakbekwaam gemanipuleerd tot stoute prentjes. T/m 5 mei. Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

ABRAMSEN Schaduwen kunnen licht zijn of zwaar, ze kunnen je verstikken, melancholiek maken of tot lachen brengen. Dat blijkt uit de objecten en tekeningen van de in Zuid-Frankrijk wonende Rotterdamse kunstenaar Per Abramsen (1941). Abramsen toont bij RAM in Rotterdam zijn "schaduwidee"en. T/m 8 mei. Hoornbrekerstraat 8. Do t/m zo 13-18u.

DEN HOLLANDER Voor de fotograaf Paul den Hollander was de afdeling met oude herbaria van het Botanisch Instituut in Barcelona een eldorado. Gefascineerd door thema's als verandering in de tijd en ordeningen, legde hij vochtplekken en chemische verkleuringen op papier, half vergane touwtjes en verpulverde bladeren vast. Sterk uitvergroot zodat iedere schaduw en iedere oneffenheid, ieder spoor van de tijd, zich aan je voor doet. Bij Wetering Galerie zijn t/m 4 mei 19 zwart-wit foto's uit de serie "Hortus siccus' en 10 foto's uit de Borinage te zien. Lijnbaansgracht 228, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

EN VERDER: Hollandse landschappen van Theo Bos t/m 30 april bij Fotogalerie 2bij 4in Amsterdam; litho's van Willem de Kooning bij Galerie Snoei en tekeningen, gouaches en prenten bij Contempo/Reisel t/m 29 april in Rotterdam; J.C. Blais t/m 29 april bij Barbara Farber in Amsterdam.